Burgu: Een Uniek Ontwerp van Metin Nergiz

Een Functionele en Esthetische Kruk

Inleiding

De industriële barkrukken met een vergelijkbaar ontwerp bieden altijd dezelfde hoogteverstelling: een tandwiel en een tandwielnaaf, meestal gemaakt van metalen materialen. Hoewel dit systeem perfect werkt, is het vrij inspiratieloos. We dachten dat het mogelijk moest zijn om met iets nieuws en even functioneels te komen. We zeiden: "Dit systeem kan op een andere manier werken." Vervolgens hebben we ons punt bewezen met het baanbrekende ontwerp van Burgu. We hebben het hoogteverstellingssysteem opnieuw ontworpen en de vorm van de zitting geüpdatet met een ergonomischer vorm. Hierdoor kan de gebruiker eenvoudig de hoogte van de kruk aanpassen terwijl hij comfortabel zit.

Unieke Eigenschappen

In plaats van een enkel centraal naafpunt, wordt het lagergedeelte van het hoogteverstellingstandwiel ondersteund door vier aparte poten. Het ontbreken van een naaf geeft zichtbaarheid en een zekere esthetische aantrekkingskracht aan het gehele hoogteverstellingssysteem.

Productieproces en Technologie

Burgu combineert natuurlijke materialen met geavanceerde productietechnologieën. De zitting en het hoogteverstellingssysteem zijn gemaakt van gelamineerd massief hout. Laminering voorkomt vervorming en verlengt de levensduur van het product. Het hoogteverstellingssysteem en de vier poten van de kruk worden geproduceerd met behulp van 5-assige CNC-machines, wat zorgt voor een verhoogde precisie.

Specificaties

De afmetingen van de kruk zijn 360 mm x 360 mm x 440 mm tot 650 mm.

Interactie en Functionaliteit

Burgu onderscheidt zich van andere functionele krukken door zijn grote tandwieldiameter en dikke schroefdraad, waarmee de gebruiker de hoogte op een snelle maar stabiele manier kan aanpassen. Het verstellen van de zitting naar de gewenste hoogte vereist aanzienlijk minder inspanning en op-en-neer beweging.

Ontwerpproces en Onderzoek

Krukken hebben door de geschiedenis heen een belangrijke rol gespeeld vanwege hun functionaliteit. Vooral in de 19e eeuw zouden veel werknemers in metaalproductiefabrieken op krukken zitten om hun efficiëntie te verhogen. Zelfs vandaag de dag zijn krukken essentiële items voor veel beroepen, zoals tandartsen en kappers, vanwege hun lichte gewicht en compacte en functionele ontwerp. Als ontwerper was ik erg geïntrigeerd door dit eenvoudige en populaire alledaagse item. Daarom heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar de geschiedenis en functionaliteit van krukken, wat me heeft gemotiveerd om een esthetische, comfortabele, uitnodigende en gebruiksvriendelijke kruk te ontwerpen die een breed scala aan verschillende ruimtes kan aanvullen, van bars tot kapperszaken. Het eindproduct was zowel bevredigend als opwindend voor mij.

Uitdagingen

Nadat het ontwerpproces was voltooid, was de grootste uitdaging het realiseren van het hoogteverstellingssysteem: elke poot van de kruk moest verschillende schroefdraadgleuven hebben waarin de spiraalboor soepel kon draaien. Het produceren van verschillende schroefdraadgleuven voor elke poot was niet eenvoudig.

Designnotities

De unieke ontwerpreis van hout. Burgu-kruk combineert esthetiek en functionaliteit, terwijl het ontwerp specifiek wordt onderscheiden van andere ontwerpen. De hoogteverstelling maakt het gemakkelijk om de kruk te gebruiken bij tafels en bistro's en voegt een stijlvolle en esthetische sfeer toe aan de omgeving. De kruk kan gemakkelijk worden meegenomen vanwege het minimale ontwerp en lichte gewicht. Het industriële ontwerp komt tot leven waar de prachtige textuur van hout samensmelt met technologie.

Intellectueel Eigendom

Gepatenteerd. 2017 06877. Metin Nergiz, 2017.

Prijzen en Erkenning

Dit ontwerp heeft de Zilveren A' Design Award gewonnen in de categorie Meubelontwerp in 2021. De Zilveren A' Design Award wordt toegekend aan topcreaties die uitblinken in expertise en innovatie. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheden, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en roepen positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Metin Nergiz
Afbeeldingscredits: Metin Nergiz
Projectteamleden: Metin Nergiz
Projectnaam: Burgu
Projectklant: Metin Nergiz


Burgu IMG #2
Burgu IMG #3
Burgu IMG #4
Burgu IMG #5
Burgu IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp