Sensory Guessing Box Mirabu: Een Educatief Speelgoed voor Kinderen

Ontworpen door Evelina Tumas en Ingrida Bieliauske

Kinderen worden aangetrokken tot geheimen en verborgen dingen. Met dat in gedachten is Mirabu ontworpen als een leuk en educatief spel voor kinderen, waarbij de mysterie en de zintuiglijke ervaring van het aanraken van objecten worden gecombineerd.

Met deze prachtig ontworpen Sensory Guessing Box kunnen kinderen voelen wat er in de doos zit en het beschrijven zonder te kijken. Plaats verschillende objecten in de doos en nodig een kind uit om zijn handen door de bedekte gaten te steken. Bij het maken van speelgoed voor kinderen is multifunctionaliteit essentieel. Een van de panelen is transparant, zodat andere kinderen het spel kunnen bekijken of een scène kunnen creëren voor een theaterstuk. Bedek het deksel met vilten ballen om de zintuiglijke ervaring te versterken en een verrassingseffect te geven.

Het oorspronkelijke idee was om een aanraak- en gokdoos te maken die dagelijks gebruikt kan worden. In eerste instantie werd gedacht aan stevig karton voor de doos, maar tijdens het testen met kinderen bleek de constructie te zwak, dus werd er gekozen voor hout en multiplex. Een transparant paneel werd toegevoegd zodat anderen het proces kunnen bekijken of een theaterscène kunnen maken om meer speelmogelijkheden en betrokkenheid te stimuleren.

De afmetingen van de Sensory Guessing Box zijn 225x345x209 mm.

Dit unieke speelgoed is ontworpen door Evelina Tumas en Ingrida Bieliauske. Ze wilden een product creëren dat kinderen uitnodigt om hun verbeelding te gebruiken en tegelijkertijd hun zintuiglijke ervaringen en taalontwikkeling stimuleert. Mirabu is onderdeel van de edu2-collectie van creatief designhuis Innospark.

Het gebruik van de Sensory Guessing Box is eenvoudig. Een leraar of ouder plaatst verschillende voorwerpen in de doos en nodigt een kind uit om zijn handen door de bedekte gaten te steken. Het kind probeert te raden wat er binnenin verstopt zit door alleen te voelen. Als het kind moeite heeft met raden, kunnen anderen die aan de andere kant kijken een hint geven door een object door het transparante paneel te laten zien. Daarnaast kan een kind een kleurrijke vilten bal op het deksel duwen en stiekem naar binnen kijken. De gaten in het deksel kunnen ook gebruikt worden om te leren tellen, kleuren te herkennen en de zintuiglijke ervaring te versterken.

Het ontwerpproces van Mirabu begon in april 2019 in Vilnius en werd in augustus 2020 afgerond. Tijdens het ontwerpproces waren er verschillende uitdagingen, zoals het visualiseren van speelscenario's en het kiezen van geschikte materialen en esthetiek. Mirabu wordt plat verpakt geleverd, zodat kinderen de doos zelf kunnen monteren. Dit bespaart ruimte en logistieke kosten en zorgt ervoor dat kinderen meer betrokken zijn bij het bouwen van hun eigen speelgoed.

Mirabu is een educatief aanraak- en gokspeelgoed voor kinderen van 3-10+ jaar oud. Het is ontworpen om veelzijdige zintuiglijke ervaringen te bieden, taalontwikkeling te bevorderen en leren door middel van spelen opnieuw te definiëren.

Fotograaf: Karolis Milasevičius

Dit ontwerp heeft de Iron A' Design Award gewonnen in de categorie Baby, Kids and Children's Products Design in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp van Mirabu wordt gewaardeerd vanwege de integratie van beste praktijken uit de industrie en competente technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Vita Markevičiūtė
Afbeeldingscredits: Photographer Karolis Milasevičius
Projectteamleden: Designer Evelina Tumas Designer Ingrida Bieliauskė
Projectnaam: Sensory Box Mirabu
Projectklant: Vita Markevičiūtė


Sensory Box Mirabu IMG #2
Sensory Box Mirabu IMG #3
Sensory Box Mirabu IMG #4
Sensory Box Mirabu IMG #5
Sensory Box Mirabu IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp