De Winding Sunlight: Een Exclusieve Ruimte voor Kinderen

Een Uniek Ontwerp van Wei Ju Wang

Inleiding:

Dit project is speciaal ontworpen voor kleuters om een prentenboekbibliotheek op te zetten. Het idee is ontstaan uit de perceptie en interactieve aard van kinderen wanneer ze in aanraking komen met de omgeving. Het ontwerp maakt gebruik van pure vloeiende lijnen en contrasterende kleuren om de ruimte vorm te geven. De dynamische sfeer van de ruimte prikkelt de instincten van kinderen om de ruimte te verkennen.

De Winding Sunlight onderscheidt zich door het gebruik van transparante ruimte en het ontbreken van strikte afbakening. De ruimte is ingericht in helder en levendig mosterdgroen en turkooisblauw. Daarnaast maakt het gebruik van een driedimensionale vorm om geometrische zachte decoratie in meerdere ruimtelijke configuraties te omhullen. Met behulp van de golvende curve van het plattegrondsniveau wordt er een open vrij veld gecreëerd. De functie wordt verborgen in de kast en er wordt gebruik gemaakt van bogen en afgeronde raamuitzichten als afscheiding.

Het hele ontwerp is gerealiseerd als een open veld met meerdere functies. Met oog voor de veelzijdige kenmerken van de ruimte, is het open veld het hoofdidee, aangevuld met cirkelvormige, boogvormige en lineaire stromen. De gebogen elementen worden geleidelijk in de ruimte ingezet. De leeromgeving is niet beperkt tot traditionele klaslokalen. De ruimte behoudt flexibiliteit in het veld en het ontwerpteam heeft exclusieve configuraties voor kinderen ontworpen.

Dit project is exclusief ontworpen voor kleuters. Het maakt optimaal gebruik van geometrische vormen als hoofdidee. Er worden bogen, krommingen en heldere kleuren gebruikt om de hoogte van trappen en lamellen op passende wijze aan te passen. Er wordt gebruik gemaakt van houten materialen en een driedimensionaal plafond dat is uitgesneden met behulp van 3D-technologie, wat harmonieus samengaat met de heldere kleuren. Het resultaat is een eenvoudige en zachte ruimtelijke sfeer. De ontwerpelementen omvatten vloeiende curven en driedimensionale geometrische objecten in de hele ruimte.

Het ontwerp van De Winding Sunlight is gebaseerd op het idee van een leeromgeving voor kleuters. Het houdt rekening met de natuurlijke ordening en creativiteit van kinderen. Het ontwerpteam maakt gebruik van elementen zoals driedimensionale geometrie, bogen, vloeiende curven en heldere kleuren die aansluiten bij de psychologie van kinderen. Ook worden er houten materialen en progressieve kleuren gebruikt, zodat de algehele ruimte een eenvoudige en rijke ruimtelijke sfeer van bewegende beelden presenteert.

Het project is gestart in oktober 2018 en werd in augustus 2019 in Taiwan voltooid. Het ontwerpteam heeft uitgebreid onderzoek gedaan om de ruimte goed te plannen en het meest geschikte activiteitenveld voor kleuters te creëren. Ze hebben ingezien dat kinderen een aangeboren besef hebben van ruimte. Door gebruik te maken van driedimensionale geometrische en gebogen oppervlakken ontstaat er een vloeiende en harmonieuze ruimtelijke sfeer. Er worden veel cirkelvormige bogen gebruikt, zoals ringvormige verlichting in het houten roosterplafond, de ronde vloer van de mosterdgroene leesruimte, halfgebogen boekenkasten, tegenovergestelde ramen, gebogen trappen en gestroomlijnde lagen.

Om de geometrische vormen een duidelijk driedimensionaal karakter te geven in de ruimte, is een hoek van het plafond speciaal uitgesneden en voorzien van houten hekachtige stukken hout. Ook is de inrichting voorzien van gladde gebogen texturen om aan te sluiten bij de algehele ruimtelijke sfeer. Het houten roosterplafond presenteert een lineaire verdeling, in overeenstemming met de boogvormige boekenkasten, het spiraalvormige plafond van de leesruimtes en de stoelen met armleuningen en kussens.

Het ontwerpteam heeft De Winding Sunlight zorgvuldig gepland om het meest geschikte activiteitenveld voor kleuters te creëren. Ze hebben ingezien dat kinderen een aangeboren besef hebben van ruimte. Door gebruik te maken van driedimensionale geometrische en gebogen oppervlakken ontstaat er een vloeiende en harmonieuze ruimtelijke sfeer. Er is geen behoefte om het gebruik van de ruimte strikt te definiëren, zodat kinderen de ruimte vrij kunnen verkennen. Het hele veld heeft meerdere functies, zodat kinderen zich in de ruimte eenvoudig en comfortabel kunnen voelen, net als in de natuur.

De Winding Sunlight is bekroond met de Zilveren A' Design Award in de categorie Interieurruimte, Detailhandel en Tentoonstellingsontwerp in 2021. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit, vakmanschap en innovatie. Het ontwerp wordt bewonderd om zijn sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheden, en roept positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Wei-Ju, Wang
Afbeeldingscredits: WWJ Architect
Projectteamleden: Wei-Ju Wang
Projectnaam: The Winding Sunlight
Projectklant: Wei-Ju, Wang


The Winding Sunlight IMG #2
The Winding Sunlight IMG #3
The Winding Sunlight IMG #4
The Winding Sunlight IMG #5
The Winding Sunlight IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp