DefeXtiles: Snelle en Betaalbare 3D-geprinte Textielen

Een revolutionaire techniek voor het produceren van realistische textielen met 3D-printers

Voor duizenden jaren is de productie van textiel in gevormde vormen grotendeels hetzelfde gebleven; vezels worden een stof die vervolgens wordt geconstrueerd tot een 3D-object. De high-tech benadering, machinaal breien, maakt gebruik van dure machines met een significante leercurve voor gebruik. De low-tech benadering, klassiek naaien, vereist tijdrovende processen. Daarom is er behoefte aan een snelle en toegankelijke benadering om textiel in 3D-vormen te produceren.

DefeXtiles is een snelle en betaalbare techniek om realistische textielen met hoge precisie te produceren met behulp van 3D-printers. In dit werk laten we zien dat onder-extrusie defecten fijn kunnen worden gecontroleerd om snel dunne flexibele textielen in complexe 3D-vormen te printen. Onze benadering maakt talloze toepassingen mogelijk, waaronder het printen van volledig formaat kledingstukken, vervormbare tastbare interfaces en ultrasterke shuttlecocks.

Deze revolutionaire techniek maakt gebruik van onder-extrusie om dunne, flexibele textielen te printen. Door de extrusieverhouding te verlagen, ontstaat er een ideale situatie waarin klodders worden gevormd met fijne draden die ze verbinden. De periodieke openingen die ontstaan bij het printen op deze manier zorgen niet alleen voor textielachtige esthetiek en ademend vermogen, maar ook voor textielachtige eigenschappen zoals flexibiliteit en rekbaarheid, zelfs met klassiek rigide materialen zoals polylactic acid (PLA).

Het DefeXtiles-team, bestaande uit Jack Forman, Mustafa Doga Dogan, Hamilton Foryseth en Hiroshi Ishii, heeft deze innovatieve techniek ontwikkeld. Ze hebben aangetoond dat het mogelijk is om textiel te printen met een standaard 3D-printer, zonder dat er aanpassingen aan de printer of nieuwe software nodig zijn.

Deze baanbrekende techniek opent de deur naar een breed scala aan toepassingen. Van slimme textielproducten tot tastbaar online winkelen, speelgoed en dagelijks gebruik, DefeXtiles biedt eindeloze mogelijkheden voor het creëren van unieke en functionele ontwerpen.

Het onderzoek achter DefeXtiles heeft geresulteerd in een nieuwe strategie om quasi-geweven stoffen te 3D-printen die dun, flexibel en snel te fabriceren zijn. Door de textielen loodrecht op het printbed te printen, kunnen complexe geometrieën worden geproduceerd, waaronder geplooide, gebogen en metamateriaalstructuren. Met behulp van printers met meerdere materialen kunnen gebruikers circuitbanen in het textiel integreren met behulp van geleidend filament.

De ontwikkeling van DefeXtiles was geen gemakkelijke taak. Het team stond voor de uitdaging om de toegang en mogelijkheden om 3D-vormen met textiel te maken te democratiseren. Ze hebben een nieuwe techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om textiel in complexe driedimensionale vormen te 3D-printen met een standaard 3D-printer en zonder nieuwe software.

DefeXtiles is bekroond met de Silver A' Design Award in de categorie Textiel, Stof, Texturen, Patronen en Doekontwerp in 2021. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in technische kenmerken en artistiek vakmanschap. Het ontwerp van DefeXtiles is erkend vanwege de uitstekende expertise en innovatie die het tentoonstelt.

Met DefeXtiles is de toekomst van textielproductie getransformeerd. Deze revolutionaire techniek opent de deur naar ongekende mogelijkheden voor ontwerpers en makers. Met snelle en betaalbare 3D-geprinte textielen kunnen we nu complexe en unieke ontwerpen realiseren die voorheen onmogelijk waren.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Jack Forman
Afbeeldingscredits: Jack Forman
Projectteamleden: Jack Forman Mustafa Doga Dogan Hamilton Foryseth Hiroshi Ishii
Projectnaam: DefeXtiles
Projectklant: Jack Forman


DefeXtiles IMG #2
DefeXtiles IMG #3
DefeXtiles IMG #4
DefeXtiles IMG #5
DefeXtiles IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp