4D Geborduurde Kleding: De Innovatie van Rosalie Hsin-Ju Lin

Random Puff: Een Unieke Toepassing van Technologie in Kleding

Ontdek hoe Rosalie Hsin-Ju Lin, een innovatieve ontwerper, de grenzen van mode en technologie verlegt met haar 4D geborduurde kledingstuk, Random Puff.

Rosalie Hsin-Ju Lin, een ontwerper met ervaring in zowel de schoenenindustrie van NIKE als in een koolstofvezelbedrijf, heeft de uitdagingen van de transformatie tussen 2D en 3D aangepakt met haar nieuwste ontwerp, Random Puff. Geïnspireerd door de kracht van machinaal borduren, heeft Lin een unieke toepassing van technologie in kleding gecreëerd.

Random Puff is een kledingstuk dat gebruik maakt van de puffy transformatie die lucht binnen de koepelzak vangt om het lichaam warm te houden. De dubbele kromming geometrie wordt gemakkelijk vervaardigd, en personaliseerbare styling is beschikbaar door het computationele ontwerpproces, wat een nieuwe ontwerp/productieruimte opent voor een puffy kledingstuk.

De realisatie van dit ontwerp is mogelijk gemaakt door het gebruik van krimpdraad, neopreen, machinaal borduren en een verwerkingsvisualizer. Het eindproduct is een kledingstuk van 500mm x 30mm x 700mm dat kan worden gevouwen tot een formaat van 300mm x 20mm x 200mm.

De interactie met het ontwerp is eenvoudig. Eerst wordt een gesloten-curve set van cirkels, vierkanten of andere willekeurige vormen gegenereerd binnen het gebied van een 2D kledingstuk. Vervolgens wordt het ontwerpbestand vertaald naar een borduurbestand via Processing, een visuele output en procedurele coderingsomgeving. Daarna wordt het bestand geüpload naar een desktop hobbyist borduurmachine en begint het borduren. Tot slot komt het kledingstuk plat uit de machine en kunnen gebruikers aanpassen waar de puffs worden geactiveerd door het borduurpatroon te verwarmen met een stomer of strijkijzer.

Random Puff is een voorbeeld van hoe technologie en mode kunnen samenkomen om unieke en innovatieve ontwerpen te creëren. Het project, dat begon in september 2021 en eindigde in december 2021 in Cambridge, MA, Verenigde Staten, heeft de potentie om de manier waarop we denken over kleding en design te veranderen.

Deze innovatie heeft Rosalie Hsin-Ju Lin de prestigieuze A' Design Award opgeleverd in de categorie Textiel, Stof, Texturen, Patronen en Kledingontwerp in 2023. De Iron A' Design Award wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Rosalie Hsin-Ju Lin
Afbeeldingscredits: All IP, copyright, images, video credits belong to Rosalie Hsin-Ju Lin.
Projectteamleden: Rosalie Hsin-Ju Lin Skylar Tibbits Jack Forman Hiroshi Ishii
Projectnaam: Random Puff
Projectklant: Rosalie Hsin-Ju Lin


Random Puff IMG #2
Random Puff IMG #3
Random Puff IMG #4
Random Puff IMG #5
Random Puff IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp