Energola: Een Multifunctioneel Zijluik voor Pergola's

Ontworpen door Jaroslaw Markowicz

In moderne constructie kunnen zonneparken praktisch overal worden gebruikt, je hoeft alleen maar een geschikte oplossing te ontwerpen. We waren op zoek naar oplossingen die de zon gebruiken om energie te produceren in een product dat van nature beschermt tegen de zon.

Het gepresenteerde zijluik is een multifunctioneel product dat is toegewijd aan pergola's, balkons en grote glazen ruimtes. Naast de functie van zonwering produceert Energola ook energie. Elke individuele vleugel heeft een microfotovoltaïsch paneel. Alle panelen kunnen draaien, zodat je de zon- en windbescherming kunt aanpassen. De mobiele energiefuncties worden aangedreven door schone zonne-energie en het overschot aan energie kan naar het energienetwerk van het gebouw worden gestuurd.

Het ontwerp van Energola is gebaseerd op geëxtrudeerde profielen. Zonnepanelen worden gemonteerd op het hoofdprofiel. Deze montagemethode maakt het gemakkelijk om materialen te scheiden, zodat het product kan worden gerecycled.

De standaardmodule heeft een breedte van 1000 mm en een hoogte van 2200 mm, maar kan worden aangepast aan de eisen van de gebruiker.

Energola is een bewegend product dat zich aanpast aan de huidige behoeften. Met de afstandsbediening kan de gebruiker de kanteling van de vleugels regelen. De bediening is eenvoudig en vereist geen extra stroomvoorziening.

Het project werd ontwikkeld in Warschau. Het conceptuele werk duurde van september 2019. Na vele prototypes en tests werd het project uiteindelijk geïmplementeerd in januari 2020.

Het belangrijkste onderzoek was gericht op het ontwikkelen van een systeem voor vleugelrotatie dat tegelijkertijd lichtgewicht, compact en op zonne-energie aangedreven zou zijn. De eerste tests werden uitgevoerd op 3D-geprinte modellen. De vleugelbelastingen werden vele malen getest, wat leidde tot de ontwikkeling van aluminium profielen met de vereiste parameters.

De grootste uitdaging van het project was het creëren van een product dat ondanks de interne elektronica en fotovoltaïsche panelen zijn lichtheid zou behouden.

Het Energola zijluik is een multifunctioneel product dat is toegewijd aan pergola's, balkons en glazen ruimtes. Energola maakt gebruik van het oppervlak van het gebouw en de omgeving voor energieproductie. Naast de functie van zonwering produceert Energola ook energie. Elke individuele vleugel heeft een microfotovoltaïsch paneel. Het luik is beweegbaar en elke vleugel kan worden aangepast, wat vele mogelijkheden biedt voor aanpassing.

Dit ontwerp heeft de Iron A' Design Award gewonnen in de categorie Building Materials and Construction Components Design in 2020. De Iron A' Design Award wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Ze worden gerespecteerd vanwege het integreren van de beste praktijken uit de industrie en competente technische kenmerken, die voldoening en positieve gevoelens bieden en bijdragen aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Jarosław Markowicz
Afbeeldingscredits: Jarosław Markowicz
Projectteamleden: Daniel Ziomek Karol Cieślik
Projectnaam: Solar
Projectklant: Jarosław Markowicz


Solar IMG #2
Solar IMG #3
Solar IMG #4
Solar IMG #5
Solar IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp