De Sirocco: Een Harmonie van Kunst en Geluid

Shengtao Ma's Speaker Geïnspireerd door Chinese Lantaarns

De Sirocco speaker, ontworpen door Shengtao Ma, is een unieke samensmelting van traditionele Chinese esthetiek en moderne geluidstechnologie. Dit ontwerp, dat de essentie van de Chinese lantaarns belichaamt, belooft een revolutie in de wereld van audiosystemen.

De inspiratie voor de Sirocco speaker is diep geworteld in de rijke culturele geschiedenis van China. Shengtao Ma heeft de klassieke structuur van Chinese lantaarns ontleed en opnieuw geïnterpreteerd, resulterend in een speaker die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook akoestische verbeteringen biedt door zijn unieke honingraatstructuur. Deze structuur is niet alleen een knipoog naar de traditionele kunst, maar dient ook een praktisch doel door de geluidskwaliteit te optimaliseren.

Wat de Sirocco echt onderscheidt, is de flexibiliteit en modulariteit. De behuizing van de speaker is opvouwbaar en kan worden aangepast aan de voorkeuren van de gebruiker. Dit maakt het mogelijk om de speaker gemakkelijk op te bergen en de esthetiek ervan te veranderen door verschillende omhulsels te wisselen, afhankelijk van de stemming of het interieur van de gebruiker.

De technologie achter de Sirocco is even indrukwekkend als het ontwerp. De bedieningselementen voor het schakelen en het volume zijn uitgevoerd in een retro horizontale schuifregelaar, terwijl het hoofdgedeelte voornamelijk uit hout bestaat. De opvouwbare honingraatstructuur aan de bovenkant kan door rotatie worden gemonteerd en gedemonteerd, wat het vervangen, opbergen en reinigen vergemakkelijkt.

Met afmetingen van 180mm breed, 180mm lang en 350mm hoog, biedt de Sirocco een compact maar krachtig audioapparaat. De speaker kan via Bluetooth worden verbonden met mobiele telefoons, computers en andere apparaten, maar kan ook met een datakabel worden aangesloten. Het ontwerp, dat de honingraatstructuur van Chinese lantaarns nabootst, verbetert niet alleen de geluidskwaliteit, maar maakt de speaker ook gemakkelijk opvouwbaar, opbergbaar en vervangbaar.

De ontwikkeling van de Sirocco begon in augustus 2023 aan de Qingdao University of Technology en werd in februari 2024 voltooid. Uitgebreid onderzoek naar traditionele speakers en de wens om deze te verbeteren met een unieke honingraatstructuur en vervangbare modulaire functies vormden de basis van dit project. De grootste uitdaging was het integreren van de lantaarnstructuur in een functioneel speakerontwerp met verwisselbare modules.

De Sirocco is bekroond met de Iron A' Design Award in de categorie Audio en Geluidsapparatuur Ontwerp in 2024. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. De Sirocco wordt gerespecteerd om zijn integratie van beste industriële praktijken en bekwame technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld door vervulling en positieve gevoelens te bieden.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Shengtao Ma
Afbeeldingscredits: Shengtao Ma
Projectteamleden: Shengtao Ma
Projectnaam: Sirocco
Projectklant: Qingdao Thousand Wood Industrial Design Company Limited


Sirocco IMG #2
Sirocco IMG #3
Sirocco IMG #4
Sirocco IMG #5
Sirocco IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp