Soundmotion: Innovatieve Muziekbeleving voor Langeafstandsrelaties

Ontwerper Zhujun Pang creëert een unieke interactieve muziekspeaker

In een wereld waar afstand relaties kan uitdagen, introduceert ontwerper Zhujun Pang een revolutionair concept: Soundmotion, een interactieve muziekspeaker die langeafstandsrelaties versterkt door middel van gedeelde muziekervaringen.

De Soundmotion is niet zomaar een muziekspeaker; het is een communicatiesysteem speciaal ontworpen voor koppels in langeafstandsrelaties. Het doel van dit ontwerp is om naadloze interactie te bevorderen door gesynchroniseerd muziek luisteren te combineren met tastbare betrokkenheid. Het fysieke apparaat is geïntegreerd met de Soundmotion-applicatie, waardoor gebruikers door het kantelen van de bovenkant van het apparaat naar specifieke hoeken kunnen kiezen tussen het gebruik als een reguliere muziekspeler of het afspelen van nummers van het 'Couple' kanaal en het aangaan van eenvoudige interacties met hun partner.

Zhujun Pang's Soundmotion maakt gebruik van de ESP8266 als hardwareplatform om de hardware van het product te besturen en een verbinding met de Soundmotion-server tot stand te brengen. Dit stelt het apparaat in staat om emoji-feedbackgegevens, gegenereerd tijdens gebruikersinteractie, over te dragen en stelt Soundmotion in staat om de gegevens te analyseren met behulp van de Web API om gepersonaliseerde muziekaanbevelingen voor koppels te bieden.

De afmetingen van de Soundmotion zijn 110mm in lengte, 160mm in breedte en 110mm in hoogte, waardoor het een compact en handzaam apparaat is. Het ontwerp is niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk, waardoor het een aanvulling is op elk interieur. De sleutelwoorden die door de ontwerper worden aangeleverd, zoals 'muziekdeelervaring', 'tastbaar interactieontwerp' en 'multi-zintuiglijke ervaring', benadrukken de veelzijdigheid en innovatie van het ontwerp.

Elk lid van het koppel bezit een Soundmotion-apparaat, dat is gekoppeld aan hun respectievelijke app-accounts. Koppels kunnen online en offline verbindingen tot stand brengen door gezamenlijk een 'Couple' kanaal in de app te creëren. Gebruikers kunnen hun status wijzigen door de bovenkant van het apparaat naar een specifieke positie te schuiven, waarbij ze kunnen kiezen tussen individueel van muziek genieten of synchroniseren met hun partner in het 'Couple' kanaal. Bovendien kunnen gebruikers hun emoties uitdrukken door emoji's te selecteren en te verzenden via de gekleurde ring op het apparaat.

De ontwikkeling van Soundmotion begon in januari 2023 in Eindhoven, Nederland, en werd voltooid in juni 2023, eveneens in Eindhoven. Het onderzoek achter het ontwerp toont aan dat muziekdelen dagelijkse gespreksonderwerpen voor koppels kan creëren, een gevoel van aanwezigheid kan bieden door gesynchroniseerd luisteren en emoties en zorg kan overbrengen door gedeelde muziek.

De grootste uitdaging voor dit project was het creëren van een rijke, maar lichte muziekdeelervaring voor gebruikers. Het moest zowel het entertainmentaspect van de interactie van koppels bevredigen als ervoor zorgen dat dergelijke interacties geen communicatielast vormen of hun respectieve dagelijkse leven verstoren. Daarnaast benadrukt het project emotioneel ontwerp, waarbij tegelijkertijd rekening moet worden gehouden met de dimensies van vorm, functie en interactie. Het moet voldoen aan de functionele behoeften van emotionele communicatie en gebruikers een gevoel van aanwezigheid en gezelschap bieden, zowel vanuit de fysieke vorm van het product als interactieve feedback.

Soundmotion is bekroond met de Iron A' Design Award in de categorie Audio en Sound Equipment Design in 2024, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële vereisten. De award wordt gerespecteerd voor het integreren van de beste praktijken in de industrie en bekwame technische kenmerken, en draagt bij aan een betere wereld door vervulling en positieve gevoelens.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Zhujun Pang
Afbeeldingscredits: Zhujun Pang, 2023
Projectteamleden: Zhujun Pang
Projectnaam: Soundmotion
Projectklant: Zhujun Pang


Soundmotion IMG #2
Soundmotion IMG #3
Soundmotion IMG #4
Soundmotion IMG #5
Soundmotion IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp