Mode-ontmoet-Mythologie: Guan Gong Herleeft

Revolutionaire Podiumkleding Geïnspireerd door Cultureel Erfgoed

Ontwerpers Liangi Wu en Chihsiang Li hebben een brug geslagen tussen traditionele Chinese klederdracht en moderne mode, wat resulteert in een podiumkostuum dat zowel innovatief als diepgeworteld is in cultureel erfgoed.

De kleding van de godheid Guan Gong, vereerd in de Puji Tempel in Daxi, Taiwan, is de inspiratiebron voor dit baanbrekende ontwerp. Met meer dan een eeuw aan immaterieel cultureel erfgoed als achtergrond, hebben Wu en Li een podiumoutfit gecreëerd die de traditionele borduurcultuur van goddelijke kleding transformeert door gebruik te maken van moderne textieltechnologie en vakmanschap. Het resultaat is een kostuum dat verhalen vertelt en diep geworteld is in de historische en culturele aspecten van Guan Gong.

Wat dit ontwerp onderscheidt, is de toepassing van multidisciplinaire textielproductietechnieken. Geborduurde stoffen labels, borduurtechnieken en kant worden gebruikt om traditioneel borduurwerk na te bootsen, waardoor zowel ontwerp als innovatie samenkomen. De integratie van digitale verbeteringen in traditionele borduurprocessen verkort de productietijd aanzienlijk, wat leidt tot een modieus en cultureel onderscheidend podiumkostuum. Dit kostuum wordt zo een vorm van decoratieve kunst, vol spanning en expressiviteit.

De realisatie van het ontwerp omvat het gebruik van geborduurde stoffen labels, borduurwerk en gemengde media. De techniek van geborduurde stoffen labels wordt toegepast om traditionele geborduurde leeuwen te creëren, waarbij gesponnen polyesterdraad in het midden van het materiaal wordt verwerkt voor vormgeving en ondersteuning. Digitale printtechnieken, nylon garen en borduurwerk worden gebruikt om de culturele geest van bergen en zeeën in de Chinese cultuur uit te beelden.

Dit werk is niet alleen draagbare kleding, maar kan ook worden beschouwd als een installatiekunstwerk. Het combineert gemengde media om hoeden, kleding en stijlvolle accessoires te creëren. Het kunstwerk toont een esthetisch aangenaam algeheel ontwerp en bezit aanzienlijke artistieke waarde voor observatie en waardering.

De uitdaging voor Wu en Li was het uitdrukken van Oosterse godheidcultuur door middel van moderne Westerse driedimensionale kleermakerij. Door digitale algoritmen te gebruiken en de toepassing van textieltechnologie in traditionele handgeborduurde werken te onderzoeken, is het gelukt om het gewicht te verminderen en de slijtvastheid van traditionele borduurstukken te vergroten. De draken- en leeuwenmotieven op de kleding zijn niet gemaakt met borduurtechnieken, maar zijn onttrokken via handelsmerkproductiemethoden, wat nieuwe mogelijkheden voor traditionele ambachtscultuur in hedendaags design aantoont.

Deze podiumkleding, geïnspireerd door de kledij van Guan Gong en gerealiseerd door de ontwerpers Liangi Wu en Chihsiang Li, is een toonbeeld van hoe traditionele ambachten kunnen samensmelten met hedendaagse ontwerptechnieken. Het project, dat in juni 2023 in Taipei startte en in juli 2023 voltooid werd, heeft niet alleen een nieuwe standaard gezet voor etnische podiumkleding, maar heeft ook de prestigieuze Gouden A' Kostuum- en Erfgoedkleding Ontwerp Award in 2024 gewonnen, wat de innovatie en culturele betekenis van het werk onderstreept.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: LIANGI INTERNATIONAL CO., LTD.
Afbeeldingscredits: Copyright by LIANG-I WU, Image #1: Photographer CHIA-HAO HSU,2023 Image #2: Photographer CHIA-HAO HSU,2023 Image #3: Photographer CHIA-HAO HSU,2023 Image #4: Photographer CHIA-HAO HSU,2023 Image #5: Photographer CHIA-HAO HSU,2023 Model: CHI-HSIANG LI,2023
Projectteamleden: Designer:LIANG-I,WU Designer:CHI-HSIANG,LI
Projectnaam: Fashionable Guan Gong
Projectklant: LIANGI INTERNATIONAL CO., LTD.


Fashionable Guan Gong IMG #2
Fashionable Guan Gong IMG #3
Fashionable Guan Gong IMG #4
Fashionable Guan Gong IMG #5
Fashionable Guan Gong IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp