Speelse Hoogstandjes in de 'Big Apple'

De New York Speelunit van Cemer Design Center

In de wereld van speelplaatsontwerp brengt Cemer Design Center een revolutie teweeg met hun New York speelunit, een speeltoestel dat kinderen niet alleen vermaakt, maar ook hun ontwikkeling stimuleert.

De New York speelunit is een toonbeeld van innovatie in de speeltuin. Het toestel is ontworpen met het oog op de ontwikkeling van kinderen en combineert een opvallende vormgeving met een scala aan kleuren. Het bestaat uit verschillende klimonderdelen van touw en polycarbonaat panelen met een silhouet van New York. Het doel is om kinderen het gevoel te geven dat ze in een appel spelen, terwijl ze zich vermaken met spannende activiteiten.

Wat de New York speelunit onderscheidt, is de mogelijkheid voor kinderen om deel te nemen aan speelactiviteiten die hun motoriek, oog-handcoördinatie en bewustzijn van hoogtes aanzienlijk verbeteren. Met rubberen stapstenen en een geïntegreerd klimrek bevordert het toestel de fysieke ontwikkeling van kinderen. De polycarbonaat panelen laten natuurlijk licht en warmte door, wat bijdraagt aan een natuurlijke speelervaring.

De productie van de New York speelunit maakt gebruik van geavanceerde technologieën. De touwen zijn vervaardigd uit zes strengen gegalvaniseerde draden met een kern van staal of vezel, strak gevlochten met polyester en bevestigd met een gepatenteerde methode. Een gepatenteerd spansysteem maakt eenvoudige montage mogelijk. De metalen onderdelen zijn gemaakt van ST 37 staal en voorzien van een driestaps afwerking met zandstralen, een oplosmiddelvrije zinkprimer en elektrostatische poederverf.

De speelunit heeft de volgende specificaties: een breedte van 8,0 m, diepte van 7,95 m en hoogte van 5,95 m, geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar met een capaciteit van 116 kinderen, een valhoogte van 2,85 m en een veiligheidszone van 108,7 m².

Kinderen kunnen vanuit elke kant met de New York speelunit interacteren, waarbij ze kunnen kiezen om te beginnen met klim- en balansstations of om de driedimensionale touwen in de bol te beklimmen. De tweedimensionale touwen rondom de bol kunnen dienen als klim- en rustplaats. Als kinderen omhoog kijken, zien ze kleurrijke en halfdoorzichtige polycarbonaat panelen waar ze licht- en rollenspellen kunnen spelen.

De New York speelunit werd tentoongesteld op de Atrax-beurs in Istanbul, Turkije in januari 2024 en op de Fsb in Keulen, Duitsland in oktober 2023. Uitgebreid onderzoek naar de effecten van speelplaatsen op de fysieke, sociale en psychologische ontwikkeling van kinderen ligt ten grondslag aan het ontwerp. De grootste uitdaging was het realiseren van een veilig product met een appelvorm en een uitwisselbare hoes, waarbij de integratie van een 3D-touwconstructie centraal stond.

De New York speelunit is bekroond met de Iron A' Design Award in de categorie Speeltoestellen, Speelstructuren en Openbaar Parkontwerp in 2024, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen.

De intellectuele eigendomsrechten van de New York speelunit zijn beschermd onder meerdere patenten, waaronder TR14687 en EP17862868.1, en een patent in afwachting, TR012672, allemaal eigendom van Cemer Kent Ekipmanlari.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Cemer Playground Equipments
Afbeeldingscredits: Cemer Playground Equipments
Projectteamleden: Cemer Design Center
Projectnaam: New York
Projectklant: Cemer Playground Equipments


New York IMG #2
New York IMG #3
New York IMG #4
New York IMG #5
New York IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp