De Gongche Schetsboek: Een Brug tussen Culturen

Een Innovatieve Benadering van Muzikale Notatie

Xueqing Chen presenteert met het Gongche Schetsboek een interactieve reis door de Gongche muzieknotatie, die cultuur en innovatie verenigt.

In het hart van het Gongche Schetsboek ligt een interactief ontwerp dat lezers op een gebruiksvriendelijke manier onderdompelt in de cultuur van Gongche-notatie. Dit ontwerp biedt een allesomvattende ervaring die zicht, gehoor en tast combineert, en wekt interesse in Gongche-notatie, waardoor nieuw leven wordt geblazen in cultureel erfgoed. De vriendelijke interactie maakt leren gemakkelijk en plezierig.

De Gongche Schetsboek onderscheidt zich door zijn innovatieve ontwerp, waarmee een diepgaand begrip van de charme van Gongche-notatie wordt gefaciliteerd bij mensen uit verschillende culturen, talen en tijdperken. Het fungeert als een culturele schakel die het verleden met het heden verbindt, waardoor de betoverende resonantie van Gongche wereldwijd verspreid kan worden.

Bij het ontwerpen van de binding is gekozen voor een speciale bindmethode met een zichtbare draad en harde kaft, waarbij de handgemaakte textuur ook de inhoud en het culturele erfgoed van het boek weerspiegelt. Bovendien toont de blootgestelde vorm van de rug de gelaagdheid van de pagina's, en in combinatie met het gevoel van aanraking, kan de lezer zich lichamelijk en geestelijk verheugen op het ritme van de muziek.

De afmetingen van het boek zijn breedte 160mm × lengte 210mm × hoogte 30mm, wat een compact en handzaam formaat biedt voor de lezer. Het unieke papierbandmechanisme van het Gongche Schetsboek brengt de Gongche-karakters tot leven, waardoor een driedimensionale en dynamische representatie ontstaat. Dit vernuftige ontwerp eert niet alleen de traditie, maar biedt muziekliefhebbers ook een multisensorisch festijn.

De 30-noten handbediende muziekdoosbeweging wordt gebruikt als het kernmechanisme en gecombineerd met de boekstructuur. Het kenmerk is dat een papieren tape met gaten die overeenkomen met de notenpositie in de mechanische structuur wordt geladen, en door aan de handzwengel te draaien, produceert de geperforeerde papieren tape geluiden van de overeenkomstige toonhoogte. Met behulp van dit principe komt de muzieknotatie van Gongchipu overeen met de gatenpositie van de papieren tape, zodat de lezer, na een voorlopig begrip van het beeld en de tekst, de papieren tape die overeenkomt met Gongchipu in het mechanisme kan invoegen. Deze interactieve methode bevordert het begrip van Gongchipu vanuit de auditieve dimensie.

Het project is gestart in Nanjing in juni 2022, voltooid in mei 2023, en zal in mei 2023 in Nanjing tentoongesteld worden. De ontwerpuitdagingen omvatten het moderniseren van de Gongchipu-karaktertekening, waarbij niet alleen de standaardisatie en leesbaarheid van de symbolen gewaarborgd moesten worden, maar deze ook geïntegreerd moesten worden met andere muzieknotatievormen en het metrische Pu-karaktersysteem voor gemakkelijke begrip. Na grondig onderzoek en optimalisatie van de richting van de glyph, de dikte van de lijnen, de grootte van de symbolen en meer, is een nieuw, mooi en gemakkelijk te begrijpen Gongchipu-karaktersysteem gecreëerd.

Dit ontwerp is bekroond met de Zilveren A' Design Award in de categorie A' Print en Published Media Design Award in 2024, een erkenning voor top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitmuntende expertise en innovatie tonen. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en introduceren positieve gevoelens, verbazing en verwondering.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Xueqing Chen
Afbeeldingscredits: Xueqing Chen
Projectteamleden: Xueqing Chen
Projectnaam: Gongche Sketch Book
Projectklant: Nanjing University of the Arts


Gongche Sketch Book IMG #2
Gongche Sketch Book IMG #3
Gongche Sketch Book IMG #4
Gongche Sketch Book IMG #5
Gongche Sketch Book IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp