De Dome Ring: Een Architectonisch Juweel

De Dome Ring van Fatma Altinbas: Een Moderne Interpretatie van Byzantijnse Pracht

Geïnspireerd door de majestueuze Hagia Sophia, brengt Fatma Altinbas een eerbetoon aan de architectuur van Istanbul met haar verfijnde Dome ring.

De Dome ring van ontwerpster Fatma Altinbas is niet zomaar een sieraad; het is een kunstwerk dat de rijke geschiedenis van Istanbul belichaamt. De ring, die zijn inspiratie ontleent aan de beroemde koepels van de Hagia Sophia, weerspiegelt een unieke samensmelting van Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse architectuur. Deze moderne interpretatie van de historische koepels is een toonbeeld van innovatie in juweelontwerp.

De realisatie van de Dome ring vereiste een nauwgezette technologie. Vervaardigd uit 18 karaat roségoud en bezet met 0.22 karaat diamanten van G-kleur en VS1-zuiverheid, is de ring een lust voor het oog, zowel aan de binnen- als buitenkant. De complexiteit van het ontwerp wordt versterkt door de verfijnde ornamentatie, die de ring tot een echt pronkstuk maakt.

De technische specificaties van de Dome ring zijn indrukwekkend: een koepeldiameter van 17mm bij een hoogte van 10mm, en een ringbreedte van 6mm, met een aanpasbare maat. Deze specificaties zorgen ervoor dat de ring niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook comfortabel om te dragen.

De interactie met de Dome ring wordt verrijkt door de keuze uit verschillende kleuren emaille, namelijk wit, turquoise en bordeaux. Deze opties bieden de drager de mogelijkheid om het sieraad te personaliseren en af te stemmen op verschillende stijlen en gelegenheden. Het project, gestart in juni 2018 in Istanbul en voltooid in april 2019, kreeg internationale aandacht toen het tentoongesteld werd in de Burlington Arcade in Londen.

De Dome ring is het resultaat van een tweejarig doctoraatsonderzoek door Fatma Altinbas in de Grote Bazaar van Istanbul. Dit onderzoek, gericht op de geschiedenis van juwelenfabricage in het gebied, heeft geleid tot diepgaande inzichten in de inspiratiebronnen van lokale ambachtslieden. De bevindingen van dit onderzoek zijn gepubliceerd in een boek door Rizzoli in 2019, getiteld 'Stones of The Grand Bazaar'.

De grootste uitdaging bij het ontwerp van de Dome ring was het vinden van de perfecte afmetingen voor een esthetisch uiterlijk zonder in te boeten aan gebruiksgemak. Deze balans tussen schoonheid en functionaliteit is kenmerkend voor het werk van Fatma Altinbas, wiens ontwerpen een brug slaan tussen historische pracht en hedendaags comfort. De Dome ring is bekroond met de Gouden A' Sieraden Design Award in 2024, een erkenning voor uitzonderlijke ontwerpen die de kunst, wetenschap, design en technologie vooruit helpen.

De intellectuele eigendomsrechten van de Dome ring zijn gepatenteerd en behoren toe aan Fatma Altinbas, wat de originaliteit en exclusiviteit van dit bijzondere sieraad garandeert.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: MEVARIS DESIGN AND ART GALLERY
Afbeeldingscredits: Fatma Altinbas
Projectteamleden: Fatma Altinbas
Projectnaam: The Dome
Projectklant: Mevaris Jewellery


The Dome IMG #2
The Dome IMG #3
The Dome IMG #4
The Dome IMG #5
The Dome IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp