De Belvedere: Een Huis Als Een Kunstgalerie

Chikako Matsuo's Architecturale Meesterwerk

In de heuvels van Okayama, Japan, ontvouwt zich een woonervaring die kunst en architectuur naadloos verenigt in 'De Belvedere', ontworpen door Chikako Matsuo.

In een tijd waarin de grenzen tussen kunst en leefruimte vervagen, introduceert Chikako Matsuo een residentie die deze twee werelden op een innovatieve manier samenbrengt. 'De Belvedere', genesteld op een heuvel, is ontworpen met de kunstliefhebbende cliënt in gedachten, die zijn collectie niet alleen wilde huisvesten, maar er ook dagelijks van wilde genieten. De architectuur van het huis is imposant, maar kiest voor kleuren die harmoniëren met de omgeving en het landschap niet overschaduwen.

Wat 'De Belvedere' onderscheidt, is de keuze voor bakstenen muren die, hoewel ze eentonig lijken, een perfecte symbiose vormen met de natuur en nooit vervelen. De entree omarmt het huis en leidt bezoekers naar een veranda met een helder houten plafond. De rijkdom van de Towada-steen, exclusief uit Akita Prefectuur, verrijkt de entreehal en leidt naar een galerijruimte waar kunst en verlichting centraal staan.

De realisatie van 'De Belvedere' is een staaltje van technologische vernuft, met een houten structuur en een plat dak dat rijkelijk is geïsoleerd. Deze bouwtechniek zorgt voor een comfortabele woonervaring, ongeacht de seizoenen. Met een oppervlakte van 961,40 vierkante meter biedt het huis voldoende ruimte voor zowel wonen als het tentoonstellen van kunst.

De interactie met het huis is doordacht. De eigenaar hechtte veel waarde aan het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, natuursteen en tegels. Het traditionele Japanse dak met diepe overstekken zorgt ervoor dat het exterieur ook na jaren nog esthetisch aantrekkelijk is, terwijl ramen en deuren subtiel zijn weggewerkt.

De ontwikkeling van 'De Belvedere' nam drie jaar in beslag en werd voltooid in 2022. Gedurende dit proces werd er diepgaand onderzoek gedaan naar de beste manieren om de zomerhitte het hoofd te bieden, wat resulteerde in een geavanceerd isolatiesysteem en strategische plaatsing van ramen voor optimaal uitzicht zonder de privacy te schaden.

De grootste uitdaging was het creëren van voldoende licht in een langgerekt, eenlaags gebouw zonder de privacy aan de straatkant te compromitteren. Dit werd opgelost door het construeren van twee binnentuinen en het integreren van bovenlichten, wat zorgt voor een natuurlijke lichtinval.

Met 'De Belvedere' heeft Chikako Matsuo een woonconcept gecreëerd dat de bewoner in staat stelt te leven in een omgeving die aanvoelt als een privémuseum. Het huis is een eerbetoon aan de kunst en de natuur, waarbij elk element zorgvuldig is gekozen om een harmonieuze en inspirerende woonervaring te bieden.

Deze uitzonderlijke benadering van woonontwerp heeft 'De Belvedere' de prestigieuze Iron A' Design Award opgeleverd in de categorie Architectuur, Bouw en Structuurontwerp in 2024. Een erkenning voor het praktische, innovatieve ontwerp dat voldoet aan professionele en industriële normen, en bijdraagt aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: CHIKAKO MATSUO
Afbeeldingscredits: Photographer Senichiro Nogami
Projectteamleden: CHIKAKO MATSUO
Projectnaam: The Belvedere
Projectklant: Ichiekensho Co.Ltd.


The Belvedere IMG #2
The Belvedere IMG #3
The Belvedere IMG #4
The Belvedere IMG #5
The Belvedere IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp