Speelse Architectuur: Piccola's Betoverende Speelcafé

Een Magische Fusie van Carnaval en Stadslandschappen

In Istanbul heeft ontwerper Pinar Gorpeoglu een speelcafé gecreëerd dat de grenzen van architectuur en verbeelding doet vervagen. Piccola, een speelcafé geïnspireerd door de levendigheid van carnavals en dynamische stadsgezichten, biedt een unieke ervaring voor zowel kinderen als ouders.

Piccola is niet zomaar een speelplek; het is een zorgvuldig geconstrueerde wereld waar elk element bijdraagt aan het verhaal. Van een plafondlamp in de vorm van een carrousel tot gevel- en wandpanelen die de skyline van een stad nabootsen, elk aspect van het ontwerp is een knipoog naar de vreugde en het mysterie van een carnaval. De receptiebalie met lichten die doen denken aan zweefmolens en spiegeloppervlakken die de ruimte optisch vergroten, zijn slechts enkele voorbeelden van Gorpeoglu's aandacht voor detail.

De kracht van Piccola ligt in de samenhangende vertelling die bezoekers meeneemt op een reis door een mythische wereld. Het ontwerp varieert in intensiteit afhankelijk van de gebruikers; kinderen worden uitgenodigd om te spelen en volwassenen om te ontspannen. Deze benadering van het ontwerp onderscheidt Piccola door zijn creativiteit, functionaliteit en ervaring.

De realisatie van Piccola was een technologisch hoogstandje. De gevel, die de overgang van de echte wereld naar een sprookjesachtig rijk symboliseert, werd digitaal gemodelleerd en in lagen geproduceerd om een driedimensionale entree te creëren. Ingebouwde motoren in de panelen zorgen ervoor dat bepaalde delen, zoals gouden sterren en het gestreepte wiel, langzaam draaien op de maat van subtiele, betoverende muziek uit het ingebouwde stereosysteem.

Met een oppervlakte van 700 vierkante meter biedt Piccola een ruimtelijke ervaring die zowel kinderen als ouders aanspreekt. Het ontwerp maakt gebruik van spiegels en licht om een interactieve omgeving te creëren waarin kinderen kunnen spelen en volwassenen creatieve foto's kunnen maken. Deze dynamische benadering van ruimtegebruik maakt Piccola niet alleen creatief aantrekkelijk, maar ook interactief boeiend.

De uitdaging om de lage kelderverdiepingen aantrekkelijk en comfortabel te maken voor zowel kinderen als ouders werd overwonnen door strategisch gebruik van spiegels. Deze oppervlakken transformeerden de ruimte volledig, waardoor deze groter en ruimer leek en de algehele sfeer verbeterde.

Piccola is een speelcafé dat ontworpen is om bezoekers het gevoel te geven dat ze een levendige carnavalsstad binnenstappen. Het combineert verhalen en architectuur om een meeslepende ervaring te creëren. Van het carrouselvormige plafondlicht tot de wandpanelen geïnspireerd op de stedelijke skyline en spiegeloppervlakken die fascinerende illusies creëren, draagt elk detail bij aan de sfeer. Het onderscheidt zich door consequent het thema door te voeren, waardoor een ruimte ontstaat die zowel creatief als praktisch is voor ouders en kinderen.

Het project, gelegen in Istanbul, Turkije, werd voltooid in september 2023. De ontwerpers hebben zich gericht op architecturale interpretaties van zowel stads- als carnavalsthema's, waarbij ze symbolen gebruikten om een indrukwekkende en harmonieuze omgeving te creëren. Piccola is bekroond met de Zilveren A' Design Award in 2024, een erkenning voor topontwerpen die blijk geven van uitmuntende expertise en innovatie.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Pınar Görpeoglu
Afbeeldingscredits: PHOTOS : CANSU AYDURAN VIDEO : BERKAY GULUM
Projectteamleden: Pınar Görpeoglu
Projectnaam: Piccola
Projectklant: Pınar Görpeoğlu


Piccola IMG #2
Piccola IMG #3
Piccola IMG #4
Piccola IMG #5
Piccola IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp