Digitale Natuurkunst Verovert de Stad

'Extreme of Emptiness' - Een Virtueel Kunstwerk van Haiyu Zheng

In een tijd waarin de grenzen tussen natuur en technologie vervagen, introduceert Haiyu Zheng een adembenemend 3D-kunstwerk in de openbare ruimte, genaamd 'Extreme of Emptiness'.

In de bruisende straten van Chengdu, China, trekt een bijzonder kunstwerk de aandacht van voorbijgangers. Het is 'Extreme of Emptiness', een 3D public art project van de hand van digitale kunstenaar Haiyu Zheng. Dit visueel verbluffende werk is niet alleen een lust voor het oog, maar nodigt ook uit tot reflectie over onze relatie met de natuur.

De inspiratie voor 'Extreme of Emptiness' komt voort uit de complexiteit en schoonheid van natuurlijke ecosystemen. Zheng wil met zijn digitale kunst de mysterieuze wijze waarop het leven zich uitdrukt en de onmetelijke onbekendheid die ons tot fantasieën aanzet, vangen. Het kunstwerk is bedoeld om toeschouwers een moment van rust en ontsnapping te bieden, en hen te laten stilstaan bij de wonderen van de natuur die we riskeren te verliezen voordat we ze volledig kunnen begrijpen.

Wat 'Extreme of Emptiness' onderscheidt, is de poëtische benadering waarmee Zheng de grenzen tussen mens en natuur doet vervagen. De kijker wordt ondergedompeld in een virtuele wereld waarin de subtiele veranderingen van de natuur voelbaar zijn, van de warmte van de zon tot het geluid van de wind. Het resultaat is een 'echte onwerkelijkheid' die de toeschouwer uitnodigt tot een diepere verbinding met de omgeving.

De technologie achter dit project is even indrukwekkend als het kunstwerk zelf. 'Extreme of Emptiness' wordt getoond op een 8K LED-billboard van maar liefst 888 vierkante meter. Voor de productie is gebruikgemaakt van geavanceerde software zoals Cinema 4D en Octane Render, met Houdini voor de speciale effecten. Het resultaat is een naadloze integratie van digitale kunst in de publieke ruimte, die zonder enige vorm van professionele uitrusting een verbluffend 3D-effect creëert.

De uitdagingen die Zheng tegenkwam bij het creëren van 'Extreme of Emptiness' waren niet gering. Het werk moest de verbinding leggen tussen de natuurlijke wereld en de stedelijke omgeving, waarbij de zeenaaktslak als hoofdpersonage fungeert. Dit schattige 'zeehaasje' trekt gemakkelijk de aandacht en sympathie van het publiek, terwijl de gedurfde kleuren van de slak en zijn omgeving de grens tussen de verbeelde en de echte wereld versterken.

De erkenning voor Zheng's werk is niet uitgebleven. 'Extreme of Emptiness' heeft de Iron A' Design Award in de categorie Computer Graphics, 3D Modeling, Texturing, en Rendering Design Award in 2024 ontvangen. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het is een erkenning voor het integreren van de beste industriële praktijken en bekwame technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld.

Met 'Extreme of Emptiness' heeft Haiyu Zheng een kunstwerk gecreëerd dat niet alleen de zintuigen prikkelt, maar ook een maatschappelijke en emotionele waarde heeft. Het nodigt uit tot een moment van bezinning en biedt een unieke ervaring waarbij kunst en technologie samensmelten tot een onvergetelijke interactie met de natuur.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Haiyu Zheng
Afbeeldingscredits: Copyright: Haiyu Zheng, Flint Art, 2023
Projectteamleden: Haiyu Zheng
Projectnaam: Extreme of Emptiness
Projectklant: Haiyu Zheng


Extreme of Emptiness IMG #2
Extreme of Emptiness IMG #3
Extreme of Emptiness IMG #4
Extreme of Emptiness IMG #5
Extreme of Emptiness IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp