Schaakmat aan Stereotypen

Illustratie Mengyao Guo zet genderrollen op het spel

In een wereld waar gendergelijkheid steeds meer aandacht krijgt, brengt Mengyao Guo met 'Girls with Chess' een krachtige boodschap door middel van een doordachte illustratie.

De strijd voor gendergelijkheid heeft een nieuwe bondgenoot gevonden in de kunstwereld. Mengyao Guo, een illustrator met een scherp oog voor maatschappelijke thema's, heeft met 'Girls with Chess' een werk gecreëerd dat niet alleen tot de verbeelding spreekt, maar ook tot nadenken stemt. De illustratie toont twee meisjes die een schaakspel spelen, waarbij één van hen de koning omverwerpt - een symbolische daad die de omverwerping van patriarchale normen voorstelt.

Wat deze illustratie onderscheidt, is de manier waarop Guo speelt met kleur en identiteit. Het gebruik van de contrasterende kleuren oranje en blauw roept verschillende situaties en emoties op, waarmee de illustrator de complexiteit van genderrollen visualiseert. De keuze voor het schaakspel als metafoor benadrukt de strategische en intellectuele kracht van vrouwen in het uitdagen van de gevestigde orde.

De realisatie van 'Girls with Chess' vond plaats met behulp van Adobe Photoshop, waardoor Guo in staat was om met fijngevoelige kleurovergangen en gedetailleerde texturen een gelaagde compositie te creëren. Dit digitale kunstwerk kan moeiteloos worden aangepast en is geschikt voor zowel digitale als gedrukte media, wat de verspreiding van de boodschap vergemakkelijkt.

De interactie met het publiek wordt vooral bereikt door de symbolische elementen in het kunstwerk. De schaakscène en de kleurinteractie zetten aan tot denken over genderrollen en gelijkheid. Als digitaal kunstwerk is het eenvoudig te delen en te tonen op verschillende platforms, waardoor het toegankelijk is en de discussie over de afgebeelde sociale kwesties bevordert.

Guo's project, dat in september 2020 in China tot stand kwam, is het resultaat van uitgebreid onderzoek naar genderkwesties en visuele symboliek. De uitdaging lag in het effectief communiceren van complexe thema's zoals gendergelijkheid en maatschappelijke normen, zonder dat de illustratie te didactisch zou worden. De zorgvuldige ontwerpkeuzes, geïnformeerd door onderzoek naar genderproblematiek, kleursymboliek en visuele metaforen, hebben geleid tot een provocerend en betekenisvol kunstwerk.

'Girls with Chess' is niet onopgemerkt gebleven in de designwereld. Het werk werd bekroond met de Iron A' Design Award in de categorie Graphics, Illustration and Visual Communication Design in 2024, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële vereisten. Met deze prijs wordt de bijdrage van Guo aan een betere wereld door middel van design erkend.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Mengyao GUO
Afbeeldingscredits: Image #1: Illustrator Mengyao Guo, Girls with Chess, 2022. Image #2: Illustrator Mengyao Guo, Girls with Chess, 2022. Image #3: Illustrator Mengyao Guo, Girls with Chess, 2022. Image #4: Illustrator Mengyao Guo, Girls with Chess, 2022. Image #5: Illustrator Mengyao Guo, Girls with Chess, 2022.
Projectteamleden: Mengyao GUO
Projectnaam: Girls with Chess
Projectklant: Mengyao Guo


Girls with Chess IMG #2
Girls with Chess IMG #3
Girls with Chess IMG #4
Girls with Chess IMG #5
Girls with Chess IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp