Verfijning en Efficiëntie in Ajinomoto's Nieuwe Hoofdkwartier

Wabi-Sabi Inspiratie Brengt Uniek Ontwerp in Taipei

In de bruisende zakenwijk van Taipei onthult Ajinomoto, pionier in aminozuren, een kantoorruimte die traditie met moderniteit verweeft. Hank Lin, de ontwerper achter dit project, heeft een omgeving gecreëerd die niet alleen functioneel is, maar ook een eerbetoon aan de Japanse esthetiek van Wabi-Sabi.

Het Ajinomoto hoofdkwartier bevindt zich op een historische locatie langs de Zhongshan North Road en valt op door zijn zeldzame loft met een plafondhoogte van acht meter. Dit architectonische juweel is omgetoverd tot een stijlvolle en elegante werkplek die de Japanse culturele esthetiek hoog in het vaandel draagt. De ruimte is uitgerust met efficiënte verlichting, een driedimensionaal circulatieplan en een zorgvuldige restauratie van de structuur.

De innovatie van het ontwerp ligt in de toepassing van een theater catwalk concept, dat de verticale ruimtes benadrukt en tegelijkertijd dient als ontspanningsgebied voor medewerkers. Het integreert functionele leidingen voor airconditioning, ventilatie en lichtsystemen, en biedt een veilig platform voor toekomstig onderhoud.

De kantoorindeling is gebaseerd op een symmetrische hexagonale OA-opstelling, die flexibele meubelarrangementen mogelijk maakt. Dit ondersteunt een Free Address-systeem zonder vaste zitplaatsen, wat inspeelt op de veranderende eisen van thuiswerk, videoconferenties en pandemie-gerelateerde veiligheidsmaatregelen.

De uitdagingen van dit project waren niet gering, gezien de hoge huurkosten in het stedelijk gebied. De renovatie werd strategisch uitgevoerd in twee fasen om een efficiënte verhuizing mogelijk te maken. Het ontwerp moest een multifunctionele ruimte creëren die kon voldoen aan diverse werk- en interactiebehoeften, inclusief geluidsdichte telefooncellen voor privacy en geluidsreductie.

In 2006 verplaatste Ajinomoto zijn Taiwan kantoor naar een nieuwe locatie met de nadruk op duurzaamheid en het welzijn van de werknemers. Dit initiatief veranderde niet alleen de esthetiek van de locatie, maar zocht ook naar het creëren van een ruimte die resoneert met Ajinomoto's toewijding aan kwaliteit en smaak.

Het ontwerp van Hank Lin voor Ajinomoto's hoofdkwartier in Taipei is bekroond met de Bronzen A' Design Award in 2024, een erkenning voor uitmuntende en creatief vindingrijke ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in het toepassen van de beste praktijken in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Hank Lin
Afbeeldingscredits: Hank Lin
Projectteamleden: Jerry Lin Mark Tan
Projectnaam: Ajinomoto Taipei Headquarters
Projectklant: Daking interior architecture


Ajinomoto Taipei Headquarters IMG #2
Ajinomoto Taipei Headquarters IMG #3
Ajinomoto Taipei Headquarters IMG #4
Ajinomoto Taipei Headquarters IMG #5
Ajinomoto Taipei Headquarters IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp