2D Urban Lantern: Een Unieke Verlichtingsoplossing voor Stedelijke Ruimtes

Een Innovatief Ontwerp van Bianca Tresoldi

Verlichting speelt een cruciale rol in het creëren van de sfeer en identiteit van stedelijke ruimtes. Bianca Tresoldi, een gerenommeerde lichtontwerper, heeft met haar 2D Urban Lantern een unieke en opvallende verlichtingsoplossing gecreëerd. Dit innovatieve ontwerp combineert functionaliteit, esthetiek en technologie om steden een eigentijdse uitstraling te geven.

De inspiratie voor de 2D Urban Lantern kwam voort uit Tresoldi's verlangen om de essentie van verlichting te benadrukken. Ze gelooft dat het verminderen van visuele elementen een effectieve manier is om iets zichtbaar te maken. In een wereld vol objecten wilde ze zichzelf de luxe gunnen om na te denken over wat essentieel is. Het resultaat is een ongewone lantaarn, een zeer kleine maar hoogwaardige lichtbron met geavanceerde technologie.

Wat de 2D Urban Lantern onderscheidt van andere ontwerpen is het gebruik van slechts twee dimensies. Het ontwerp heeft geen diepte en ontwikkelt zich alleen op een plat oppervlak, als een tekening in de lucht. De vorm van de lantaarn is zowel zichtbaar als onzichtbaar, afhankelijk van hoe de ontwerper deze in de ruimte plaatst. Het element manifesteert zijn aanwezigheid pas op het moment dat het verlicht wordt en integreert discreet in de stedelijke omgeving.

De 2D Urban Lantern is gemaakt van koud verzinkt staal met een dikte van 2 mm, dat is voorzien van een poedercoating om corrosie te voorkomen. Het optische gedeelte is gemaakt van aluminium en zorgt voor een goede warmteafvoer naar de LED's. De siliconen lens maakt het mogelijk om de lantaarn uit te rusten met verschillende optieken. Een prisma glazen afdekking zorgt voor visueel comfort door schittering te verminderen.

De 2D Urban Lantern is ontworpen om stedelijke openbare ruimtes te verlichten. De transparantie en slanke, langwerpige vorm van de lantaarn passen goed in historische steden zonder deze te overheersen. Afhankelijk van de plaatsing kan de lantaarn zowel een zichtbare omtrek als slechts een verticale lijn tonen, waardoor deze bijna onzichtbaar lijkt. De lantaarn kan worden uitgerust met verschillende optieken en vermogens om verschillende gebieden te verlichten. Bij de ontwikkeling van het project stond visueel comfort centraal.

Het project voor de 2D Urban Lantern begon in 2013 en werd in mei 2020 afgerond. Het is het laatste ontwerp in een reeks lantaarns die Tresoldi heeft ontworpen voor openbare werken. De lantaarns hebben haar altijd gefascineerd omdat ze de identiteit van plaatsen weerspiegelen en karakter geven aan steden. In 2018 werd de 2D Urban Lantern opgenomen in het verlichtingsproject voor het stadje Gozzano in Italië. Het ontwerp werd in april 2020 gepatenteerd.

De 2D Urban Lantern heeft al erkenning gekregen voor zijn uitmuntende ontwerp. Het ontwerp won de Zilveren A' Design Award in de categorie Verlichtingsproducten en -armaturen in 2023. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in technische kenmerken en artistiek vakmanschap, en die positieve gevoelens, verbazing en verwondering oproepen.

Met de 2D Urban Lantern heeft Bianca Tresoldi een verlichtingsoplossing gecreëerd die steden een eigentijdse uitstraling geeft en tegelijkertijd de identiteit van de plaatsen versterkt. Dit innovatieve ontwerp combineert functionaliteit, esthetiek en technologie op een unieke manier, waardoor de 2D Urban Lantern een opvallende toevoeging is aan stedelijke ruimtes.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Bianca Tresoldi
Afbeeldingscredits: image #1 Photographer and illustrator Lorenzo Piovella image #2 Photographer and illustrator Lorenzo Piovella image #3 Photographer and illustrator Lorenzo Piovella image #4 Photographer and illustrator Lorenzo Piovella imege #5 Photographer and illustrator Lorenzo Piovella
Projectteamleden: Bianca Tresoldi
Projectnaam: 2D Lantern
Projectklant: Bianca Tresoldi


2D Lantern IMG #2
2D Lantern IMG #3
2D Lantern IMG #4
2D Lantern IMG #5
2D Lantern IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp