Samsa: Fotografische Kunstwerken die de Bizarre Schoonheid van Insecten Laten Zien

Een Unieke Collectie van Florian W. Mueller

Insectensterfte is een zeer reëel probleem en geen verzonnen verhaal. Deze kleine wezens hebben geen luide lobby. De fotograaf wil een beetje van de soms bizarre schoonheid van insecten laten zien, zodat de kijker ze met andere ogen kan bekijken. Florian W. Mueller heeft eerder samengewerkt met het Senckenberg Instituut aan een project over zoogdieren.

Onderdeel van de collectie NEGLECT, bevat Samsa gefotografeerde specimens van dieren, waarvan de meeste uitgestorven of ernstig bedreigd zijn. Het doel is om een beetje van de soms bizarre schoonheid van insecten te tonen, zodat de kijker ze met andere ogen kan bekijken. Omdat insectensterfte een zeer reëel probleem is en geen verzonnen verhaal.

De foto's zijn gemaakt met behulp van digitale fotografie met het Leica SL2-systeem en een 105mm macrolens. De fotograaf heeft gebruik gemaakt van de "Multishot"-functie van het Leica-systeem om gigantische foto's van 185 megapixels van deze kleine wezens te maken.

De kunstwerken zijn verkrijgbaar in twee maten: 80 x 60 cm en 120 x 90 cm. Alle werken zijn verkrijgbaar in strikt gelimiteerde oplages van 10/5 stuks.

De fotograaf heeft toestemming gevraagd om deze soms zeer zeldzame of uitgestorven insecten te fotograferen in het instituut in Brandenburg, in de buurt van Berlijn, Duitsland. Vervolgens heeft hij daar met veel ondersteuning kunnen werken.

Het planningsproces duurde ongeveer een half jaar, en vervolgens waren er vier dagen ter plaatse nodig om te fotograferen. De nabewerking nam nog eens twee weken in beslag.

Het moeilijkste deel was het bedenken van een kleine tafelstudio-opstelling om de zeer fragiele geprepareerde insecten te fotograferen. De fotograaf wilde ze zo min mogelijk aanraken omdat de preparaten zeer kwetsbaar zijn.

Deze kunstwerken maken deel uit van de collectie Neglect, gefotografeerde specimens van dieren, waarvan de meeste uitgestorven of ernstig bedreigd zijn. De fotograaf wil een beetje van de soms bizarre schoonheid van insecten laten zien, zodat de kijker ze met andere ogen kan bekijken. Omdat insectensterfte een zeer reëel probleem is en geen verzonnen verhaal. De serie is geproduceerd met hulp en ondersteuning van het Senckenberg Duitse Entomologisch Instituut.

Alle foto's zijn gemaakt door Prof. Dr. Thomas Schmitt, Directeur, en Mandy Schroeter, Technisch Assistent Coleoptera & Digitalisering.

Alle rechten voorbehouden aan Florian W. Mueller, 2022.

Dit ontwerp heeft de prestigieuze A' Design Award gewonnen in de categorie Fotografie en Fotomanipulatie Design Award in 2022. De Golden A' Design Award wordt toegekend aan prachtige, opmerkelijke en trendsettende creaties die het genie en de wijsheid van de ontwerper weerspiegelen. Het zijn vereerde producten en briljante ideeën die kunst, wetenschap, design en technologie bevorderen, buitengewone excellentie belichamen en een significante impact hebben op de wereld met hun wenselijke kenmerken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Florian W. Mueller
Afbeeldingscredits: All pictures: Prof. Dr. Thimas Schmitt, Director Mandy Schroeter, Technical Assistant Coleoptera & Digitization
Projectteamleden: Thomas Schmitt Mandy Schroeter.
Projectnaam: SAMSA
Projectklant: Florian W. Mueller


SAMSA IMG #2
SAMSA IMG #3
SAMSA IMG #4
SAMSA IMG #5
SAMSA IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp