Deng Long Ji: Een Nieuwe Oriëntaalse Esthetiek in Wijnverpakking

Een Nieuwe Benadering van Traditionele Chinese Cultuur

Wen Liu, Qiumin Chen en Weijie Kang hebben met hun ontwerp "Deng Long Ji" een nieuwe benadering van traditionele Chinese cultuur gecreëerd door middel van wijnverpakking. Geïnspireerd door de historische missie van Zhang Qian naar het Westen, waarbij wijn China werd binnengebracht, hebben de ontwerpers een brug geslagen tussen Oost en West door wijn te herinterpreteren met een eigentijdse, Chinese mode.

De vorm van de fles en de geschenkverpakking zijn geïnspireerd op de lantaarn, een van de meest kenmerkende vormen in China. De lantaarn heeft een diepgewortelde betekenis in de Chinese cultuur en wordt geassocieerd met voorspoed en feestelijkheid. Door de lantaarn opnieuw vorm te geven en te combineren met nieuwe Chinese elementen, hebben de ontwerpers een wijnverpakking gecreëerd die zowel oriëntaalse charme als een nieuw gevoel van moderniteit uitstraalt.

De fles is gemaakt van decoratief gebrand acryl en het glas van de fles is ook decoratief gebrand. De afmetingen van de verpakking zijn 109.02 mm breed, 109.02 mm diep en 280.5 mm hoog. De fles zelf heeft een breedte van 87.4 mm, een diepte van 87.4 mm en een hoogte van 247.1 mm.

De interactie met het ontwerp begint bij de flesvorm en gaat door naar de geschenkverpakking. De flesvorm is geëvolueerd vanuit de lantaarn en biedt niet alleen een rationele deconstructie, maar ook een visueel genot. De flessendop is versierd met prachtige Chinese raam- en bloempatronen, waardoor het ontwerp een ritmisch en specifiek karakter krijgt. Door inspiratie te putten uit de Chinese lantaarncultuur, die staat voor voorspoed en viering, en uit te gaan van de unieke creativiteit van het merk, hebben de ontwerpers een "klassieke" wijn gecreëerd die meegaat met tijd en ruimte.

Het ontwerpproject vond plaats van augustus 2019 tot januari 2020 in Shenzhen, China. Tijdens het onderzoek naar het ontwerp hebben de ontwerpers zich laten leiden door de sterke en diepgaande esthetiek van de Chinese cultuur. Door gebruik te maken van de symboliek en de festiviteiten rondom de lantaarn, hebben ze een wijn gecreëerd met een nieuwe oriëntaalse esthetiek. Hiermee doorbreken ze de traditionele perceptie van consumenten en creëren ze een waarde die niet genegeerd kan worden op de markt.

Het ontwerp van "Deng Long Ji" heeft de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Verpakkingsontwerp in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit. Het ontwerp combineert kunst, wetenschap, design en technologie op een uitmuntende manier en draagt bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Met "Deng Long Ji" hebben Wen Liu, Qiumin Chen en Weijie Kang een unieke wijnverpakking gecreëerd die de schoonheid van de Chinese cultuur op een eigentijdse manier weergeeft. Door de combinatie van traditionele en moderne elementen hebben ze een ontwerp gemaakt dat zowel visueel aantrekkelijk als cultureel betekenisvol is. "Deng Long Ji" is een voorbeeld van de voortdurende innovatie en culturele zelfverzekerdheid in de Chinese ontwerpwereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Wen Liu
Afbeeldingscredits: Wen Liu
Projectteamleden: Designer: Wen Liu Designer: Qiumin Chen Designer: Weijun Liu Designer: Weijie Kang
Projectnaam: Deng Long Ji
Projectklant: Wen Liu


Deng Long Ji IMG #2
Deng Long Ji IMG #3
Deng Long Ji IMG #4
Deng Long Ji IMG #5
Deng Long Ji IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp