Urban Oasis: Een Groene Oase in het Stadscentrum

Een Accessoire Ontwerp van Martin Chow

Na de bijzondere #stayathome periode in 2020, hebben we allemaal de waarde van "natuur" en "groen" erkend. Daarom heeft ontwerper Martin Chow het concept Urban Oasis voorgesteld voor de lobby van een kantoorgebouw. Een kantoor is niet alleen een werkplek, het moet ook ruimte bieden voor ideeënuitwisseling. Chow stelt een ontspannen en gezellige kantoorlobby voor waar mensen graag verblijven en genieten, wat tevens de werk efficiëntie verbetert.

Het project betreft een accessoire ontwerp voor een kantoorlobby in Shanghai, China. Planten, frisse lucht en natuur waren allemaal veelvoorkomende elementen tijdens de bijzondere #stayathome periode in 2020. In feite hebben we allemaal behoefte aan een groene en ontspannen omgeving tijdens onze werkdagen. Daarom heeft de ontwerper het idee van een "Urban Oasis" voorgesteld voor deze kantoorlobby. Mensen passeren, verblijven of werken in deze gemeenschappelijke ruimte op elk moment. Een kantoorruimte is niet alleen een plek om te werken, maar nog belangrijker is het delen van ideeën met anderen.

Voor het accessoire ontwerp heeft de ontwerper voornamelijk gebruik gemaakt van leer voor de bank, stoffen voor de zitplaatsen, glas en metaal voor de hanglampen. De lobby heeft een breedte van ongeveer 10 meter en een diepte van 35 meter.

De ontwerper heeft de hoofdcirculatieroute vrijgelaten voor dagelijks verkeer en de overgebleven ruimte slim ingericht met banken, stenen zitplaatsen en verschillende planten. Het project begon in januari 2019 en werd in mei 2019 voltooid in Shanghai, China. De ontwerper heeft nauw samengewerkt met de opdrachtgever om de functie van de ruimte te bespreken. Het doel was om een gebruikersvriendelijke ruimte te creëren waar mensen graag verblijven en genieten van het groen tijdens hun pauzes. De ontwerper heeft veel tijd besteed aan onderzoek naar vergelijkbare projecten en heeft dit uitgelegd aan de opdrachtgever.

Een uitdaging bij het accessoire ontwerp was om niet te overdadig te decoreren. Aangezien de kantoorlobby behoorlijk groot is, met een oppervlakte van ongeveer 370 vierkante meter, heeft de ontwerper besloten om de ruimte op te delen in drie delen. Het eerste deel heeft een meer informele sfeer, met zorgvuldig geplaatste stenen zitplaatsen voor de receptiebalie. Het tweede deel is de gemeenschappelijke ruimte met een groot olieverfschilderij als middelpunt. Mensen die hier zitten, hebben een mooi uitzicht op het schilderij. Het laatste deel is de liftlobby met opvallende hanglampen.

Het project Urban Oasis is een verfrissend accessoire ontwerp dat een groene oase creëert in het hart van de stad. Het brengt de natuur naar de werkomgeving en biedt een ontspannen en inspirerende ruimte voor werknemers en bezoekers. Het ontwerp is bekroond met de Bronze A' Design Award in 2021 in de categorie Interior Space, Retail and Exhibition Design. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en vindingrijkheid, en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Foto's door Kimi Guan.

Auteursrechten behoren toe aan Martin Chow, 2021.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Martin chow
Afbeeldingscredits: Photos by Kimi Guan
Projectteamleden: Martin Chow, Alline Wang
Projectnaam: Urban Oasis
Projectklant: Martin chow


Urban Oasis IMG #2
Urban Oasis IMG #3
Urban Oasis IMG #4
Urban Oasis IMG #5
Urban Oasis IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp