Ori: Een Unieke Stoel Geïnspireerd op Origami

Een Meesterwerk van Ontwerper Manish Maheshwari

Inleiding

De Ori stoel is het resultaat van de vertaling van de kunst van origami naar het vouwen van metaal en uiteindelijk een uniek meubelstuk. Deze stoel is geïnspireerd op de kleurencombinaties van een zonnebloem en straalt met zijn heldergele kleur een gedurfde aanwezigheid uit als kunstwerk. De trend van aardse afwerkingen en materialen wordt voornamelijk gebruikt in architectuur, interieur- en landschapsontwerp. De kleuren, gecombineerd met minimale ontwerpelementen, trekken de aandacht en passen goed in zowel binnen- als buitenruimtes.

De Ori stoel is gebaseerd op de principes van origami, de Japanse kunst van het vouwen van papier. Dit eeuwenoude ambacht wordt vertaald naar het vouwen van metaal en resulteert zo in een uniek meubelstuk. Het stevige maar dunne metaal dat voor de stoel wordt gebruikt, is verzinkt om bestand te zijn tegen de elementen, terwijl het visueel licht als papier blijft. Metaal is een duurzaam materiaal dat bijdraagt aan een circulaire economie. Hout wordt gebruikt als een verzachtend materiaal om het comfort van de zitting te bieden in plaats van de hardheid van het metaal. Het wordt alleen gebruikt voor essentiële onderdelen, zoals de zitting en rugleuning van de stoel.

De Ori stoel is ontworpen met het oog op ergonomisch comfort. Het vouwen van metaal brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee, maar het gebruik van de origamitechniek vergemakkelijkt de verpakking en levering van de stoel. De Ori stoel kan eenvoudig worden opgevouwen en in een kleine doos worden verpakt, waardoor het volume van het pakket aanzienlijk wordt verminderd. De stoel maakt gebruik van eenvoudige mechanismen om in één stuk te worden gemonteerd, wat zorgt voor een strakke en nette afwerking. De afmetingen van de uitgevouwen stoel zijn 880 mm (h) x 950 mm (dia.).

De Ori stoel maakt gebruik van een mechanisme dat is gebaseerd op het principe van origami. Met behulp van eenvoudige gereedschappen zoals bouten en magneten kan de stoel worden gemonteerd tot een bruikbaar meubelstuk. Het projectonderzoek voor de Ori stoel begon in 2020 en werd in 3 maanden afgerond. Het ontwerp is gemaakt door ontwerper Manish Maheshwari, onder leiding van projectdirecteur Piyush Maheshwari.

De Ori stoel is een ergonomische combinatie van de vorm van een ruffled palmblad en de Japanse papieren waaier, gerealiseerd door de origamitechniek. De gedurfde kleuren van de zonnebloem maken het ook een opvallend kunstwerk. Dit unieke meubelstuk is bekroond met de Bronze A' Design Award in 2021, een prestigieuze onderscheiding die wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit.

De Ori stoel is een prachtig voorbeeld van hoe kunst, design en technologie samenkomen om een uniek en functioneel meubelstuk te creëren. Met zijn origamitechniek, duurzame materialen en opvallende kleuren is de Ori stoel een ware blikvanger in elk interieur of buitenruimte.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Manish Maheshwari
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer: Dhiram Patel Image #2,#3,#4,#5: Photographer: Manish Maheshwari , Editing: Roshni shah Illustrator: Roshni Shah Video Credits: Dhiram Patel
Projectteamleden: Designer: Manish Maheshwari Project director: Piyush Maheshwari
Projectnaam: Ori
Projectklant: Manish Maheshwari


Ori IMG #2
Ori IMG #3
Ori IMG #4
Ori IMG #5
Ori IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp