Quintessence Spectrum Serie: Kunst ontmoet Innovatie

Jeffrey Geiringer onthult grensverleggende 3D-geprinte lampen

In een wereld waar technologie en design samensmelten, introduceert Jeffrey Geiringer de Quintessence Spectrum Serie, een collectie van 3D-geprinte tafellampen die de conventionele verlichtingsontwerpen uitdagen.

De fascinatie voor 3D-printen heeft Geiringer ertoe aangezet om objecten te creëren die alleen met deze technologie gerealiseerd kunnen worden. De Spectrum Serie is hier het toonbeeld van: een lampenkap die niet uit één stuk materiaal bestaat, maar uit een veelheid aan kleine steunen die de gloeilamp op een unieke manier verbergen. De complexiteit en stijl van deze roosters waren voorheen ondenkbaar zonder de mogelijkheden van 3D-printen.

Wat de Spectrum Serie onderscheidt, is de beperkte oplage van oplaadbare tafellampen met een innovatieve roosterkap. Elke lamp uit de serie van honderd is gecreëerd met een parametrisch 'object flow'-proces, wat resulteert in een uniek silhouet en roosterontwerp voor elke lamp. Elk exemplaar wordt in eigen huis geprint met volledig aangepaste g-code, wat zorgt voor een perfecte, schone roosterstructuur. Als ware kunstwerken wordt elke lamp slechts eenmaal geproduceerd en voorzien van een echtheidscertificaat.

De technische uitdaging van de Spectrum Serie ligt in de roostervormige kappen. Geiringer heeft een complete softwarestack in Grasshopper voor Rhino ontwikkeld om deze parametrische roostervormen en de bijbehorende G-code te genereren. Dit maakt het mogelijk om uiterst nauwkeurige roosters te printen met strakke lijnen, iets wat met traditionele slicers vrijwel onmogelijk is.

Elke lamp varieert in breedte en diepte, maar ze hebben allemaal een hoogte van 353mm. De kappen variëren van ongeveer 90mm breed en 73mm diep tot ongeveer 190mm breed en 154mm diep. De voetstukken zijn uniform 110mm breed en diep en vormen 238mm van de totale hoogte. Alle kappen hebben dus een hoogte van 115mm. Wanneer de kap kleiner is dan de voet, bepaalt de voet de uiteindelijke afmetingen van het product.

De Spectrum Serie lampen zijn volledig draagbaar, werken op batterijen met een levensduur van ongeveer 20 uur en hebben een voet die doet denken aan een ouderwetse kandelaar. De lamp is te bedienen via een kleine, discreet geplaatste zilveren knop op de voet en kan worden gedimd door de knop aan te raken en vast te houden.

De Spectrum Serie is een voortzetting van Geiringers werk met roosterprinten sinds juni 2021, met intensieve programmering en ontwerpconceptualisatie die in september 2022 begon. Het project is gevestigd in Hongkong en is nog steeds in ontwikkeling.

Geiringer heeft onderzoek gedaan naar de impact van de Spectrum Serie lampen door ze mee te nemen naar drukke uitgaansgebieden en een buitenmuziekfestival. Hoewel de lampen de aandacht trokken, leidde dit zelden tot gesprekken. Deze benadering was waardevol en ongebruikelijk, maar geen volledige studie.

De ontwikkeling van dit project vereiste niet alleen het creëren van de software voor het printen van de roosters, maar ook het testen van vele verschillende roostertypes voordat de parameters voor de uiteindelijke resultaten werden vastgesteld. Het was een uitdaging om de juiste configuraties van de roosterelementen te vinden die de noodzakelijke visuele interferentie zouden produceren.

De Spectrum Serie van Quintessence is een beperkte serie oplaadbare tafellampen met opvallende 3D-geprinte roosterkappen, een nieuwe manier om licht te verspreiden voor een intieme, elegante sfeer. De honderd verschillende lampen zijn afgeleid van een enkele reeks vormen, waardoor elke lamp een uniek silhouet en structuur heeft. Elke kap wordt op aanvraag geprint om afval te verminderen, met behulp van eigen code om een perfect rooster te garanderen met gerecycled plastic. Als genummerde werken wordt elke lamp slechts eenmaal geproduceerd en is voorzien van een echtheidscertificaat.

Alle materialen: Jeffrey Geiringer en Clever Machine Limited, 2023-2024.

Deze design is bekroond met de Bronzen A' Design Award in de categorie 3D-geprinte vormen en producten in 2024, een erkenning voor uitmuntende en creatief vernuftige ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen. Gewaardeerd voor het integreren van de beste praktijken in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, tonen ze sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen ze bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Jeffrey Geiringer
Afbeeldingscredits: All materials: Jeffrey Geiringer and Clever Machine Limited, 2023-2024.
Projectteamleden: Jeffrey Geiringer
Projectnaam: Quintessence Spectrum Series
Projectklant: Quintessence Lighting


Quintessence Spectrum Series IMG #2
Quintessence Spectrum Series IMG #3
Quintessence Spectrum Series IMG #4
Quintessence Spectrum Series IMG #5
Quintessence Spectrum Series IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp