Transcendentale Huid: Maja Kirovska's Prijswinnende Kunstinstallatie

Een Dans van Natuur en Kunst: 'Skin' door Maja Kirovska

Ontdek de unieke kunstinstallatie 'Skin', een werk dat de grenzen van natuurlijk materiaal en artistieke expressie verkent.

In de hedendaagse kunstwereld waar innovatie en originaliteit de boventoon voeren, heeft Maja Kirovska een opmerkelijke bijdrage geleverd met haar kunstinstallatie 'Skin'. Deze installatie, bestaande uit drie etherische menselijke figuren, is vervaardigd uit het delicate skelet van boombladeren, een materiaal dat zowel fragiel als veerkrachtig is. De kunstwerken, die in de ruimte lijken te zweven, roepen een gevoel van transformatie en vernieuwing op.

'Skin' is geïnspireerd door de natuurlijke cyclus van groei en afstoting, zoals te zien bij de vervelling van een slang. Deze figuren, die de anatomische vorm van het menselijk lichaam volgen maar ontdaan zijn van ledematen en hoofd, weerspiegelen de overblijfselen van oude sculpturen. De transparantie van het materiaal benadrukt de kwetsbaarheid en de constante evolutie van het bestaan.

De unieke eigenschappen van 'Skin' liggen in de keuze van het materiaal en de wijze van presentatie. De bladskeletten, die normaal gesproken de circulatie van water in een blad verzorgen, worden hier getransformeerd tot een artistiek medium. De figuren zijn opgehangen op kledinghangers in de galerijruimte, waardoor ze een dynamische interactie met de omgeving aangaan, bewegend op de stroming van de lucht.

De realisatie van deze installatie was een technisch hoogstandje, waarbij de bladskeletten zorgvuldig werden gekleurd en uitgelijnd om de anatomische vormen te accentueren. De uitdaging lag in het vinden van een geschikt bindmiddel dat de delicate structuren bij elkaar hield zonder de transparantie te verliezen. Het resultaat is een driedimensionaal netwerk dat zijn vorm behoudt en toch luchtig en doorschijnend blijft.

'Skin' werd tentoongesteld tijdens de thematische expositie 'Regeneratie', samen met werken van de Macedonische kunstenaars Ana Ivanovska en Hristina Zafirovska, in het Jeugdcultuurcentrum in Skopje. De installatie is niet alleen een esthetisch hoogtepunt, maar ook een technisch wonder, waarbij uitgebreid onderzoek naar materialen en technieken is verricht om tot deze unieke vorm van kunst te komen.

De erkenning voor Kirovska's 'Skin' kwam met het winnen van de IJzeren A' Design Award in 2024, een prestigieuze onderscheiding die staat voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties. 'Skin' is een toonbeeld van hoe kunst en natuurlijke elementen kunnen samensmelten tot een betoverende ervaring die bijdraagt aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Maja Kirovska
Afbeeldingscredits: Maja Kirovska
Projectteamleden: Maja Kirovska
Projectnaam: Skin
Projectklant: Maja Kirovska


Skin IMG #2
Skin IMG #3
Skin IMG #4
Skin IMG #5
Skin IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp