Revolutionair Rolstoelontwerp CR1 Wint Gouden A' Design Award

Doug Garven's CR1: Een Nieuwe Maatstaf in Rolstoeltechnologie

De CR1, een baanbrekende creatie van Doug Garven, heeft de prestigieuze Gouden A' Design Award in de wacht gesleept voor zijn innovatieve benadering van mobiliteit voor rolstoelgebruikers.

Met meer dan drie decennia ervaring als productontwerper in de medische industrie en als rolstoelgebruiker, heeft Doug Garven een meesterwerk ontworpen dat zowel functioneel als esthetisch grenzen verlegt. De CR1 is een op maat gemaakte koolstofvezel rolstoel, die voor elke gebruiker uniek wordt vervaardigd op basis van persoonlijke lichaamsspecificaties en voorkeuren. Dit ontwerp, geïnspireerd door de snelheid en dynamiek van Formule 1-raceauto's en de F-22 Raptor, belichaamt de perfecte synergie tussen vorm en functie.

De keuze voor koolstofvezel is niet alleen te danken aan de uitstekende prestaties op het gebied van sterkte en lichtgewicht, maar ook aan de mogelijkheid om de buisvorm te optimaliseren. De ovale buizen zijn in verschillende hoeken langs het frame geplaatst om zowel de sterkte als het comfort voor de gebruiker te maximaliseren. Het unieke ontwerp van de voorzijde van de rolstoel verbetert de toegankelijkheid in de omgeving doordat de gebruiker dichter bij objecten kan komen.

De productie van de CR1 vindt plaats bij een specialist in koolstofvezelproducten, die een eigen schuimkernfabricageproces gebruikt om extra sterkte te bieden en trillingen te absorberen. Elk frame bestaat uit twee gespiegelde zijframes die elk uit drie samengebonden secties van verschillende hoeken en lengtes bestaan, verbonden met een gebonden dwarsbalk. Deze modulaire componenten worden gecombineerd met andere onderdelen om elke rolstoel uniek te maken en af te stemmen op de specificaties van de gebruiker.

De CR1 is niet alleen opmerkelijk vanwege zijn lichte gewicht van slechts 6,8 kg, maar ook vanwege de verbeterde wendbaarheid en toegankelijkheid dankzij het innovatieve ontwerp van de voorkant. De op maat gemaakte frameafmetingen zorgen voor een veilige en comfortabele pasvorm voor de gebruiker, vergelijkbaar met een wielprothese. Dit project, gestart in Nashville, TN in 2018, kwam in oktober 2023 op de markt na een uitgebreid ontwikkelingsproces, inclusief FEA-analyse, gebruikersevaluatie en verplichte functionaliteits- en duurzaamheidstests.

De uitdagingen bij het ontwerp van de CR1 omvatten het verbeteren van de toegankelijkheid en wendbaarheid terwijl het totale gewicht werd verminderd in een volledig aanpasbaar product. In samenwerking met externe leveranciers zijn speciale componenten ontwikkeld, zoals een geheel nieuwe stijl van caster fork lager. Dit leidde tot kleinere onderdelen, een lichter gewicht en een kleinere voetafdruk voor het ontwerp van de rolstoel en de algehele proporties voor verbeterde wendbaarheid.

De CR1 is een koolstofvezel rolstoel die volledig aanpasbaar is aan de individuele specificaties en voorkeuren van de gebruiker. Het unieke, dubbelhoekige voorste deel is ontworpen om de lijnen van het lichaam van de gebruiker te volgen, waardoor ze dichter bij objecten kunnen komen voor verbeterde toegankelijkheid en wendbaarheid in krappe ruimtes. Het aerodynamische buisprofiel en de oriëntatie ervan zijn ontworpen om de sterkte te verbeteren, het comfort van de gebruiker op lichaamscontactpunten te verhogen en esthetisch een gevoel van snelheid te bevorderen. De zijbeschermers met dubbele functie bieden bescherming aan de gebruiker en fungeren tegelijkertijd als een structureel onderdeel voor ondersteuning.

De CR1, die nu een geregistreerd patent heeft onder US 20230233387 A1, is een toonbeeld van uitmuntendheid en een significante bijdrage aan de vooruitgang van kunst, wetenschap, ontwerp en technologie. Met zijn Golden A' Design Award bevestigt de CR1 zijn status als een baanbrekend product dat de wereld van mobiliteit voor rolstoelgebruikers opnieuw definieert.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Doug Garven
Afbeeldingscredits: Doug Garven
Projectteamleden: Jace Westcott
Projectnaam: CR1
Projectklant: Permobil


CR1 IMG #2
CR1 IMG #3
CR1 IMG #4
CR1 IMG #5
CR1 IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp