Field Garden: Een Oase van Gemeenschapszin en Ecologie

Yu-Jung Tseng transformeert verlaten boomgaard tot bloeiende ontmoetingsplek

In de schaduw van stedelijke expansie onthult ontwerper Yu-Jung Tseng een visionair project dat de relatie tussen mens en natuur herdefinieert. Field Garden, een voormalige fruitboomgaard, is omgetoverd tot een levendige gemeenschapstuin die zowel ecologisch als sociaal een nieuwe standaard zet.

De uitdagingen van verstedelijking en de verwaarlozing van landbouwgrond vormden het uitgangspunt voor Tseng's Field Garden. De ontwerper zag een kans om een verlaten fruitboerderij nieuw leven in te blazen en te transformeren tot een plek waar gemeenschap en natuurlijke ecologie hand in hand gaan. Twee monumentale lycheebomen markeren de entree en symboliseren de harmonieuze overgang van oud naar nieuw.

Field Garden is niet zomaar een tuin; het is een ruimte waar kinderen en volwassenen de natuurlijke cyclus van groei en seizoenen kunnen ervaren. Een geïntegreerd regenwaterrecyclingsysteem en een speciaal ontworpen kinderzone benadrukken de educatieve en ecologische waarden van het project. De tuin nodigt uit tot ontdekking en interactie, met een eetbaar bos en ruimtes voor sport en spel.

De realisatie van het project was een technologisch hoogstandje, waarbij milieusimulatieanalyses de basis vormden voor de selectie van inheemse vegetatie. Deze zorgvuldige keuzes zorgen voor een comfortabele microklimaat en dragen bij aan de biodiversiteit. Het ontwerp speelt ook in op de topografie van het landschap om geluidsoverlast te verminderen en beschutting te bieden tegen winterse winden.

Met een oppervlakte van 2.045 vierkante meter biedt Field Garden een scala aan activiteiten, geïnspireerd door de avonturen van Dorothy en haar vrienden in 'De Tovenaar van Oz'. Het ontwerp stimuleert fysieke activiteit, moed en geestelijke gezondheid, en creëert een uitnodigende omgeving die de gemeenschap samenbrengt.

Het project, gestart in januari 2021 en voltooid in februari 2023, is een toonbeeld van hoe design en duurzaamheid kunnen samengaan. De diversiteit aan planten draagt bij aan een habitat die wemelt van leven, en versterkt de ecologische verbindingen in de landbouwzone van de omgeving. De uitdagingen van klimaat en landgebruik zijn met verve aangepakt, resulterend in een ruimte die zowel de stedelijke hitte-eilandeffecten tempert als een natuurlijke waterhuishouding ondersteunt.

Yu-Jung Tseng's Field Garden is een lovenswaardig voorbeeld van hoe design kan bijdragen aan sociale cohesie en ecologische veerkracht. Het project is bekroond met de Iron A' Design Award in de categorie Landschapsplanning en Tuinontwerp in 2024, een erkenning voor het praktische, innovatieve en professionele karakter van dit bijzondere ontwerp.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: YU-JUNG TSENG
Afbeeldingscredits: IMAGE CREDITS: Millet Design Co., Ltd. Jeou Tarng Estate Co., Ltd.
Projectteamleden: YU-JUNG TSENG
Projectnaam: Field Garden
Projectklant: Millet Design Co., Ltd


Field Garden  IMG #2
Field Garden  IMG #3
Field Garden  IMG #4
Field Garden  IMG #5
Field Garden  IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp