Wacky Pack: Een Nieuwe Kijk op Schoeisel

Ye Shen Herdefinieert de Betekenis van Schoenen Vastmaken

Wacky Pack, een innovatieve schoenencollectie van ontwerper Ye Shen, daagt traditionele ideeën over schoeisel uit door te experimenteren met onconventionele constructies en sluitmethoden. Deze interactieve schoenen bieden een nieuw niveau van improvisatie en personalisatie in het dagelijkse uiterlijk van de drager.

Wat betekent het om een schoen vast te maken? Waarom moet het vastgemaakt worden? Als het enige wat een schoen hoeft te doen is je voet omsluiten, hoe kan een schoen deze taak dan op verschillende manieren uitvoeren? Deze vragen inspireerden Ye Shen tot het creëren van de Wacky Pack, een collectie schoenen die de traditionele betekenis van 'schoenen vastmaken' opnieuw definieert.

Wacky Pack verkent het concept en de mogelijkheden van schoeisel sluiting. Het experimenteert met onorthodoxe constructies en bevestigingsmethoden, waardoor unieke en diverse interacties tussen de schoen en de gebruiker ontstaan. Hierdoor krijgt de drager een nieuwe mate van improvisatie en personalisatie in hun dagelijkse look.

De schoenen zijn gemaakt van plantaardig gelooid leer van verschillende diktes en metalen hardware. Alle niet-lederen zachte materialen zijn geverfd om bij de crèmekleur te passen. De hardware is speciaal geselecteerd om de unieke sluitingen mogelijk te maken. Elk ontwerp werd onderzocht en gevalideerd door intensief prototyping om de verhoudingen, zoolmethoden en vooral het ontwerp van het sluitsysteem te finaliseren.

De interactie met de schoenen is even uniek als hun ontwerp. De 'Bao Bao' is een schoen die binnen een schoenhoes wordt geboren. Je kunt hem gesloten, open of omgekeerd dragen. De 'O Snap' kan worden aangepast door de stukken aan elkaar te klikken. Hoeveel je er vastklikt is aan jou. De 'Sticky Fingers' is een schoen die helemaal rondom geritst is. Rits hem dicht of open, aan de voorkant of achterkant. Rits hem dicht om je te verbergen, of open om jezelf te onthullen.

De Wacky Pack is gecreëerd in een periode van vier maanden in de herfst van 2018, tijdens een schoenmaakcursus gegeven door Anne Marika Chasse aan de Rhode Island School of Design. Het project is gebaseerd op onderzoek naar de veranderende consumentenverwachtingen van de Gen-Z en Millennials, die steeds meer op zoek zijn naar frisse concepten die hun aandacht trekken. De Wacky Pack is een antwoord op deze veranderende vraag, en biedt een nieuw, interactief concept dat de drager betrekt bij het ontwerp van hun schoenen.

De Wacky Pack werd bekroond met de Zilveren A' Footwear, Shoes and Boots Design Award in 2023. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitmuntend vakmanschap en innovatie tonen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Ye Shen
Afbeeldingscredits: Ye Shen
Projectteamleden: Ye Shen
Projectnaam: Wacky Pack
Projectklant: Ye Shen


Wacky Pack IMG #2
Wacky Pack IMG #3
Wacky Pack IMG #4
Wacky Pack IMG #5
Wacky Pack IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp