Zima: Een Nieuwe Stap in Duurzaam Schoeisel

Saman Sabbaghi Vernieuwt Traditioneel Perzisch Schoeisel met AI en Duurzame Materialen

Met een combinatie van traditioneel vakmanschap, innovatieve technologie en duurzame materialen, brengt de Perzische ontwerper Saman Sabbaghi een revolutionaire verandering in de schoenenindustrie. Zijn nieuwste creatie, Zima, is een handgemaakte casual schoen die de grenzen van design en duurzaamheid verlegt.

Sabbaghi haalde zijn inspiratie uit de traditionele Perzische schoenmakerij, specifiek de Giveh, een handgemaakt schoeisel dat een belangrijke bron van inkomsten vormt voor verschillende etnische groepen in Perzië. Hij merkte echter dat de vorm en functie van deze traditionele schoenen niet overeenkomen met de smaak van moderne consumenten. Daarom besloot hij de Giveh opnieuw te ontwerpen met behulp van moderne technologieën en materialen.

Zima, wat 'wandelen op aarde' betekent, is een duurzame schoen met een vetersluiting van kurkcomposiet en een bovenwerk van nanostof. Het ontwerp maakt ook gebruik van kunstmatige intelligentie om een nieuwe vorm te creëren op basis van de oude Giveh en belangrijke ergonomische kenmerken. Bovendien kan de uiteindelijke verpakking worden gebruikt als schoenenrek en worden alle producten gemunt als NFT (Non-fungible token) sneakers in de Metaverse.

De productie van Zima omvat twee belangrijke processen. Het eerste is het maken van de kurkcomposiet vetersluiting. Dit wordt bereikt door het gebruik van een 'Direct Injection Plastic Mold', waarbij 96% kurkgranulaat en 6% PU (polyurethaan) worden gecombineerd om het zoolgedeelte te versterken. Het tweede proces betreft het weven van het bovenste deel van de schoen, een techniek die Giveh-Baafi wordt genoemd en al decennia lang door plattelandsvrouwen wordt uitgevoerd.

De ontwerper maakte gebruik van kunstmatige intelligentie om nieuwe visuele elementen en vormen te creëren. De belangrijkste trefwoorden werden gegeven aan de AI op basis van de doelen van het project. Deze werden vervolgens bewerkt en aangepast door middel van krabbelen en schetsen. Ten slotte werden de processen van 3D-modellering en rendering voltooid op basis van de normen van voetantropometrie.

Zima biedt verschillende patronen, kleuren en tips die aantrekkelijk kunnen zijn voor veel klanten. Het mengen van het verleden en futuristische tools, zoals AI en een nieuwe vorm van ergonomische vetersluiting die is gemaakt met geavanceerde software zoals Solidworks (Surface) en Keyshot, maakt dit product nog betoverender.

Het project begon in december 2021 en eindigde in april 2022 in Teheran, Iran. Het onderzoek voor dit ontwerp omvatte een verbale-visuele (onderzoeker-gemaakte vragenlijst) en profiteerde van de analyse van relevante experts (Delphi-groep). Het project kijkt ook uit naar interactieontwerp, een gebruikersgerichte benadering en het gebruik van de analytische hiërarchieproces (AHP), bibliotheekonderzoek, het ontwikkelen van vragenlijsten, diagrammen en het bestuderen van geselecteerde ontwerpen vanuit het perspectief van prestaties, ergonomie, esthetiek en het presenteren van het uiteindelijke ontwerp onder de naam Zima.

Dit product is bekroond met de Zilveren A' Footwear, Shoes and Boots Design Award in 2023, een eerbetoon aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en introduceren positieve gevoelens, verbazing en verwondering.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Saman Sabbaghi
Afbeeldingscredits: Main Image Is Image #1 Image #1 : Pattern design vector, Freepik website Image #2 : Pattern design vector, Freepik website Image #2 : Artistic human hand, Turbosquid website (By Aizekg) Image #3 : Pattern design vector, Freepik website Image #4 : Pattern design vector, Freepik website Image #5 : Pattern design vector, Freepik website
Projectteamleden: Saman Sabbaghi
Projectnaam: Zima
Projectklant: Saman Sabbaghi


Zima IMG #2
Zima IMG #3
Zima IMG #4
Zima IMG #5
Zima IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp