Piren: Een Meesterwerk van Residentiële Architectuur

Maciej Basalygo's Unieke Visie op Wooncomfort en Esthetiek

Geïnspireerd door de passies en ervaringen van de eigenaren, creëert Maciej Basalygo een woonruimte die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Piren, een residentieel huisproject, is een perfecte belichaming van natuur, vrijheid, comfort, doordringbaarheid en frisheid.

De inspiratie voor Piren kwam voort uit gesprekken met de eigenaren over hun passies, ervaringen en plannen. Deze gesprekken werden omgezet in ruimtelijke oplossingen, gebaseerd op analyses van de aanwezigheid van licht in de interieurs, doordachte combinaties van materialen, proporties en controle over geluidsverspreiding. De op deze manier gestelde schijnbare grenzen waren bedoeld om de functies en het specifieke levensritme van de bewoners te benadrukken.

Wat Piren onderscheidt van andere ontwerpen, is de harmonie met de omgeving door de interpenetratie van functionele zones, die de onderlinge relaties tussen de bewoners vergemakkelijkt. Gebouwd van natuurlijke materialen en verrijkt met individueel ontworpen meubelstukken, biedt de interieurarchitectuur ook een zone vol rust en intimiteit. De gehele werking van de faciliteit wordt gecontroleerd door opzettelijk verborgen technologie die de kwaliteit van lucht, licht, temperatuur en geluid regelt.

De keuze van materialen en technologieën was het resultaat van de esthetische en functionele behoeften van zowel de investeerders als de ontwerpers. De technische infrastructuur van het gebouw werd bijna volledig verborgen. De lijst van materialen omvat speciaal getint essen hout, granieten vloertegels in de kleur van vulkanische tufsteen, transparant beschermend glas bij de trappen en de mezzanine. Het geheel werd verbonden door de witheid van de muren, die dienden om licht te reflecteren en artistieke werken te tonen.

Piren, gelegen in Poznan, Polen, heeft ongeveer 450 vierkante meter verdeeld over 3 verdiepingen. Het ontwerpproces duurde 12 maanden. De ontwerppraktijk balanceerde rond de grenzen gesteld door superieure ideeën zoals veiligheid, comfort, natuurlijkheid, perfectie. Ze werden vergezeld door de grenzen van emoties uitgedrukt door het afleiden van geluk uit passie in de vorm van contemplatie van muziek, schilderkunst, grafiek en liefde voor koken. Het toekennen van ruimtelijke en materiële kenmerken aan de bovengenoemde elementen was een constante afbakening en balanceren tussen hen.

Ontwerpen is een proces waarbij abstracte uitdagingen worden omgezet in vormen, tekens, symbolen ingebed in de ruimte. Dit project was vooral een poging om een optisch evenwicht te bereiken op basis van het gebruik van een geselecteerde en correct geordende groep materialen. De interieurs moesten gekenmerkt worden door niet-voor-de-hand-liggendheid en de wens om ze voortdurend te verkennen.

Piren is een winnaar van de prestigieuze A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2023. De Bronze A' Design Award wordt toegekend aan uitstekende en creatief geniale ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentificeren. Gewaardeerd voor het opnemen van beste praktijken in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, vertonen ze sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen ze bij aan verbeteringen van de levenskwaliteit, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Maciej Basalygo
Afbeeldingscredits: Image #1-5 : Photographer Maciej Frydrysiak
Projectteamleden: Maciej Basalygo
Projectnaam: Piren
Projectklant: Maciej Basalygo


Piren IMG #2
Piren IMG #3
Piren IMG #4
Piren IMG #5
Piren IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp