Puro: Een Multifunctionele Robot voor Huisdierenverzorging

Een innovatieve oplossing voor eenzame huisdieren

Als het gaat om het verzorgen van huisdieren, zijn eenzame huishoudens vaak geconfronteerd met uitdagingen. Taeuk Ham, een ontwerper uit Seoul, heeft deze problemen aangepakt en een unieke oplossing bedacht: Puro, een multifunctionele robot voor huisdierenverzorging.

Het idee voor Puro ontstond uit de observatie dat veel huisdieren in Zuid-Korea worden verzorgd door alleenstaande huishoudens. Uit interne enquêtes en gebruikersonderzoek bleek dat deze huishoudens te maken hebben met twee belangrijke problemen: het achterlaten van huisdieren en slechte hygiëne (geuren en haren). Om aan deze behoeften te voldoen, was er behoefte aan een multifunctioneel apparaat dat psychologische en fysieke problemen zoals angststoornissen en onvoldoende lichaamsbeweging bij huisdieren kan verlichten, terwijl het ook zorgt voor een hygiënische omgeving.

Wat Puro onderscheidt van andere huisdierenverzorgingsproducten is de veelzijdigheid en unieke functies. In eerste instantie was het idee om een robotstofzuiger te ontwikkelen die gespecialiseerd is in het verwijderen van huisdierharen en stof. Maar tijdens het ontwikkelingsproces ontdekte de ontwerper dat er ook andere toepassingen mogelijk waren met behulp van verschillende elektrische sensoren en onderdelen, zoals een camera, gyroscopische sensor, IoT-connectiviteit en stofzuigmotoren. Bovendien is er een aparte traktatiecontainer toegevoegd die traktaties naar het huisdier kan gooien, waardoor ook angststoornissen en verveling worden verminderd wanneer mensen niet thuis zijn.

Om Puro te realiseren, maakt het gebruik van geavanceerde technologieën. De cyclonische motoren zuigen niet alleen stof en vuil van de vloer, maar ook vervuilde lucht en dierenharen van boven de grond. Hiervoor is een luchtzuiveringsfilter toegepast op de achterkant van het oplaadstation, zodat het product de lucht kan filteren terwijl de batterij wordt opgeladen. Daarnaast kan de camera en gyroscopische sensoren de positie van het huisdier detecteren, zodat de traktaties nauwkeurig naar het huisdier kunnen worden gegooid.

Met afmetingen van 370 x 370 x 100 mm voor de robot en 500 x 700 x 150 mm voor het station, is Puro ontworpen om naadloos in elk huis te passen. Het biedt drie verschillende modi: speelmodus, reinigingsmodus en luchtzuiveringsmodus. Wanneer een huisdier alleen wordt gelaten, wordt de speelmodus geactiveerd en gooit Puro traktaties om het huisdier te stimuleren om te bewegen. Dit vermindert angststoornissen, een veelvoorkomend symptoom bij eenzaamheid van huisdieren. Na het spelen wordt de reinigingsmodus geactiveerd om kruimels en vuil op te ruimen. Terwijl het huisdier uitrust op het station in de vorm van een huisdierbed, wordt de luchtzuiveringsmodus geactiveerd en neemt Puro haren en nare geuren op.

Het Puro-project begon in september 2019 en werd in december 2019 afgerond in Seoul, Zuid-Korea. Tijdens het ontwerpproces heeft het team uitgebreid onderzoek gedaan naar de behoeften van huisdieren in eenzame huishoudens. Ze hebben 80 verschillende individuen ondervraagd en diepgaande interviews gehouden met zes personen uit verschillende etnische groepen die huisdieren in eenzame huishoudens hebben. Uit het onderzoek bleek dat de belangrijkste pijnpunten van deze huishoudens betrekking hadden op het achterlaten van huisdieren en de hygiëne van hun leefomgeving.

Puro heeft erkenning gekregen voor zijn innovatieve ontwerp en functionaliteit. In 2020 won het de Zilveren A' Design Award in de categorie Pet Care, Toys, Supplies and Products for Animals. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in technische kenmerken, artistiek vakmanschap en innovatie. Puro is een uitstekend voorbeeld van een ontwerp dat uitmuntendheid en verwondering oproept.

Met Puro biedt Taeuk Ham een oplossing voor de uitdagingen waarmee eenzame huisdieren en hun eigenaren worden geconfronteerd. Het combineert functionaliteit, technologie en esthetiek om een betere leefomgeving te creëren voor zowel huisdieren als hun verzorgers.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: TAEUK HAM
Afbeeldingscredits: TAEUK HAM
Projectteamleden: TAEUK HAM
Projectnaam: Puro
Projectklant: TAEUK HAM


Puro IMG #2
Puro IMG #3
Puro IMG #4
Puro IMG #5
Puro IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp