Sheerin Paviljoen: Een Speelveld van Kunstmatige en Natuurlijke Schoonheid

Guangzhou Design Week 2023 presenteert innovatieve sintersteen showcase

In een tijdperk waarin visuele spektakels domineren, biedt het Sheerin Paviljoen een oase van reflectie en duurzaamheid. Dit baanbrekende project, bekroond met de prestigieuze Platinum A' Design Award, herdefinieert de tentoonstellingsruimte door de grenzen tussen kunstmatig en natuurlijk te vervagen.

Het Sheerin Paviljoen, een creatie van PMT Partners Ltd., is een toonbeeld van innovatie en duurzaamheid binnen de architectuur. Gelegen in het hart van Guangzhou Design Week 2023, is dit paviljoen niet alleen een tentoonstellingsruimte voor sintersteen, maar ook een kunstwerk op zich. Het gebruik van kunstmatige steen om natuurlijk gesteente na te bootsen, creëert een ruimtelijke ambiance die doet denken aan een door mensen gemaakte steencanyon. Deze benadering van simulatie en reproductie zorgt voor een intrigerende juxtapositie, waarbij de eigenschappen van het materiaal en de ruimtelijke sfeer samensmelten.

De unieke eigenschappen van het Sheerin Paviljoen liggen in de systematische ontwerpbenadering van ruimte, scène en structuur. Dit zorgt niet alleen voor een eenheid van vorm en kracht, en een verbinding tussen gedrag en ruimte, maar biedt ook de mogelijkheid tot hergebruik van de tentoonstellingslocatie. Het is een verkenning van duurzame tentoonstellingsbouw, waarbij de nadruk ligt op de recyclebaarheid van de constructie.

De realisatie van het Sheerin Paviljoen werd mogelijk gemaakt door geavanceerde technologieën, zoals structurele berekeningen met PK.PM-software. Hiermee werden de stabiliteit van elke naar buiten hellende oppervlakte en de mechanische problemen aangepakt door de krachten te combineren via top-gespannen balken. Dit zorgde voor een stabiele relatie in de omgekeerde piramidestructuur. De nadruk op kleine componenten, massaproductie en hoge mechanisatie in het productieproces dient als een ontwerporiëntatie die individuele elementen systematisch transformeert in een samenhangend geheel.

Met een oppervlakte van 192 vierkante meter, afmetingen van 16 bij 12 meter en een hoogte van 5,5 meter, voldoet het paviljoen aan de technische specificaties die nodig zijn voor een effectief sprinklersysteem dankzij het open plafond. De constructie, een combinatie van staal en hout met lokale structurele componenten van staal of roestvrijstaal, is bedekt met sintersteen en onderworpen aan statische berekeningen om de eenheid van vorm en mechanica te waarborgen.

De interactie met het paviljoen is ontworpen om bezoekers uit te nodigen tot contemplatie. In China worden jaarlijks meer dan 11.000 tentoonstellingen gehouden, wat resulteert in 119 miljoen kubieke meter bouwafval. Het Sheerin Paviljoen streeft ernaar om de industrie te inspireren tot duurzame bouwpraktijken. Het project, gestart in juli 2023 en voltooid in december 2023, is een toonbeeld van duurzame innovatie.

De uitdagingen bij het ontwerp van het Sheerin Paviljoen waren aanzienlijk, vooral het harmoniseren van de relatie tussen vorm en mechanica. Het doel was om een werk te creëren dat zowel eerlijk als consistent is, zonder discrepanties tussen het uiterlijk en de interne krachten. Een aanzienlijke hoeveelheid tijd is besteed aan structurele berekeningen, iteratieve ontwikkeling van de vorm, feedback met het mechanische model en uiteindelijk de replicatie van de constructieknooppunten door middel van 1:1 modellen.

De Sheerin Paviljoen voor Guangzhou Design Week 2023 biedt een unieke kijk op tentoonstellingsruimtes. Het project illustreert een systematische ontwerpbenadering die de mogelijkheid van hergebruik van de tentoonstellingslocatie benadrukt. Het is een verkenning van duurzame tentoonstellingsbouw en een voorbeeld van hoe design kan bijdragen aan een duurzamere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: PMT Partners Ltd.
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Zhaoliang Qin Image #2: Photographer Zhaoliang Qin Image #3: Photographer Zhaoliang Qin Image #4: Photographer Zhaoliang Qin Image #5: Photographer Zhaoliang Qin Video Credits: RESSSET CREATIVE
Projectteamleden: Weihao Zhao Yan Hu Zhe Zeng Zhenlin Gu Haozheng Guan Xiaohong Guo Yaopeng Wen Wei Chen Bokai Zhang
Projectnaam: Sheerin Pavilion
Projectklant: PMT Partners Ltd.


Sheerin Pavilion IMG #2
Sheerin Pavilion IMG #3
Sheerin Pavilion IMG #4
Sheerin Pavilion IMG #5
Sheerin Pavilion IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp