Revitalisatie van Shantang Street: Een Erfgoed van 1200 Jaar Krijgt een Nieuw Leven

Yi Jian Architects Brengt Nieuwe Vitaliteit in de Historische Straat van Suzhou

Shantang Street, een culturele straat met een geschiedenis van 1200 jaar, ondergaat een ingrijpende vernieuwing onder leiding van Yi Jian Architects. Door het behoud van historische gebouwen en het introduceren van nieuwe commerciële activiteiten, wordt de buurt nieuw leven ingeblazen, terwijl de historische sporen behouden blijven.

Shantang Street in Suzhou, een belangrijk onderdeel van het Werelderfgoed van de Grote Kanaal, heeft een rijke geschiedenis. Het werd afgebeeld in het schilderij 'Prosperous Suzhou', gemaakt tijdens de Qianlong-periode van de Qing-dynastie. Ondanks de historische betekenis, heeft de buurt zijn vitaliteit verloren. De gebouwen zijn in verval geraakt, de straten zijn overwoekerd en er zijn weinig mensen te zien. Het project van Yi Jian Architects is gericht op het herstellen van de levendigheid van de buurt.

De vernieuwingsplannen omvatten het behoud van belangrijke historische ruimtes en het introduceren van nieuwe bedrijfsvormen. Door het zorgvuldig selecteren en verwijderen van illegale constructies, wordt de oorspronkelijke ruimtelijke organisatie van de straat hersteld. De unieke buurtstructuur van straten, steegjes en patio's van Suzhou wordt onthuld door de renovatie. Bovendien worden nieuwe commerciële activiteiten geïntroduceerd, zoals hotels, culturele tentoonstellingsruimtes en theehuizen.

De vernieuwing van Shantang Street is niet alleen gericht op het verbeteren van de fysieke omgeving, maar ook op het versterken van de gemeenschap. Door openbare ruimtes te creëren waar mensen kunnen verblijven en deelnemen aan activiteiten, wordt de band tussen de bewoners versterkt. Bovendien wordt de historische herinnering van de straat op een moderne manier doorgegeven aan de bezoekers, waardoor de historische waarde van de straat wordt gekoesterd.

Het project van Yi Jian Architects is een belangrijke stap in de bescherming en vernieuwing van historische straten in China. Het toont aan dat het mogelijk is om een evenwicht te vinden tussen het behoud van historische waarde en het introduceren van nieuwe ontwikkelingen. Door respect te tonen voor de geschiedenis en tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden te creëren, kan de vitaliteit van historische buurten worden hersteld.

De vernieuwing van Shantang Street is een voorbeeld van hoe stedelijke planning en ontwerp kunnen bijdragen aan de revitalisatie van historische buurten. Het project heeft de prestigieuze A' City Planning and Urban Design Award in 2023 gewonnen, een erkenning van de creatieve en innovatieve benadering van Yi Jian Architects.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: YI JIAN ARCHITECTS
Afbeeldingscredits: YI JIAN ARCHITECTS
Projectteamleden: Yi Cheng, Yuhuan Zhang, Ziye Zhong, Zhiying Zhang
Projectnaam: Shantang Street Phase IV
Projectklant: YI JIAN ARCHITECTS


Shantang Street Phase IV  IMG #2
Shantang Street Phase IV  IMG #3
Shantang Street Phase IV  IMG #4
Shantang Street Phase IV  IMG #5
Shantang Street Phase IV  IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp