Color Terrae: Een Innovatieve App voor Archeologen

Een AI-aangedreven tool om het werk van archeologen te optimaliseren

Archeologie ontmoet technologie in Color Terrae, een revolutionaire app ontworpen door Simone Ardito. Deze app stelt archeologen in staat om hun workflow te verbeteren door inefficiënte papiergebaseerde processen te vervangen.

Color Terrae is ontstaan uit de wens om innovatie te brengen in gebieden waar digitale technologie nog niet veel wordt toegepast, zoals de archeologie. Deze app maakt het mogelijk om enkele van de belangrijkste activiteiten van een archeoloog te digitaliseren, zoals het identificeren, analyseren, classificeren en beschrijven van stratigrafische eenheden volgens de Munsell-kleurcode.

Wat Color Terrae onderscheidt van andere apps is de AI-technologie die wordt gebruikt. Met behulp van een kleurdetectiefunctie kan de app kleuren identificeren op basis van foto's die door de gebruiker zijn genomen en deze associëren met specifieke kleurcodes voor stratigrafische eenheden. Bovendien biedt Color Terrae de mogelijkheid om over te schakelen naar Dig Mode, een versie van de app die geoptimaliseerd is voor gebruik op locatie en zeer nuttig kan zijn tijdens opgravingen.

De ontwikkeling van Color Terrae omvatte verschillende stappen en technologieën. Het begon met ruwe schetsen op papier en werd vervolgens gedigitaliseerd met behulp van software zoals Adobe Illustrator voor het logo en de merkidentiteit, Sketch voor wireframes, hi-fi mock-ups en prototypes, en Xcode met Swift UI voor de app zelf. Daarnaast werden Core ML en Python gebruikt voor de AI-kleurendetectie.

Wanneer een foto wordt genomen, analyseert de AI-technologie deze en neemt deze pixel voor pixel monster om de overeenkomstige kleureenheid te vinden die overeenkomt met een Munsell-kleurcode. Er zijn 1000 hexadecimale kleurcodes die door de AI zijn geleerd. Omdat de meeste codes erg op elkaar lijken, zijn ze gegroepeerd in 100 kleureenheden. Elke kleureenheid behoort tot een Munsell-kleur. De meeste hexadecimale kleurcodes die binnen een kleureenheid worden gedetecteerd, geven de "winnende" eenheid aan die wordt geassocieerd met een specifieke Munsell-kleur.

Color Terrae biedt verschillende interactiemogelijkheden voor gebruikers. Na het starten van de app kan de gebruiker interageren met het hoofdgebied, genaamd Diary, de camera starten of overschakelen naar Dig Mode via de instellingen. Diary functioneert als een notitieboekje en fotografisch archief. Hier kan de gebruiker zijn gedachten tijdens de dag opgravingen opschrijven of opnemen en alle genomen foto's opslaan. Om een goed gestructureerd archief te hebben, zijn alle bestanden (notities, spraakmemo's en foto's) verdeeld in drie secties: recent, lijsten en alles.

Color Terrae is ontwikkeld in Lugano, Zwitserland en het project begon in het laatste kwartaal van 2020. De eerste demoversie en testfase vonden plaats in februari 2021.

De ontwikkeling van Color Terrae was gebaseerd op uitgebreid onderzoek, interviews en gebruikerstests. Uit deze onderzoeken bleek dat een mobiele app archeologen kon helpen in verschillende fasen van hun werk, zoals het herkennen van verschillende lagen tijdens opgravingen, het toewijzen van kleurcodes aan deze lagen voor documentatie en het bestuderen van de site na de opgraving.

Het ontwerpen van Color Terrae bracht verschillende uitdagingen met zich mee. Het was belangrijk om het papiergebaseerde proces zonder al te veel veranderingen naar een digitale omgeving te brengen, zodat archeologen hun vertrouwde workflow konden behouden. Het begrijpen van de behoeften en technische obstakels was essentieel om een passende digitale oplossing te kunnen bieden.

Color Terrae is een baanbrekende app die archeologen in staat stelt om hun werk efficiënter en nauwkeuriger uit te voeren. Met behulp van AI-technologie en de mogelijkheid om kleuren te detecteren en te koppelen aan specifieke codes, biedt deze app een nieuwe manier om stratigrafische eenheden te identificeren en te documenteren. Het is een waardevol hulpmiddel dat de archeologie naar het digitale tijdperk brengt.

Color Terrae heeft ook erkenning gekregen voor zijn innovatie en uitmuntendheid. In 2021 werd het bekroond met de Silver A' Design Award in de categorie Mobile Technologies, Applications and Software Design. Deze prijs erkent ontwerpen van topkwaliteit die uitblinken in technische kenmerken en artistiek vakmanschap.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Simone Ardito
Afbeeldingscredits: Simone Ardito
Projectteamleden: Simone Ardito
Projectnaam: Color Terrae
Projectklant: Simone Ardito


Color Terrae IMG #2
Color Terrae IMG #3
Color Terrae IMG #4
Color Terrae IMG #5
Color Terrae IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp