SberBank Online: Een Emotioneel Ontworpen Mobiele Bankieren App

Bankieren met een Menselijk Gezicht

SberBank Online Design Team

SberBank Online, de mobiele bankieren app van de grootste Russische bank, heeft een uniek ontwerp dat de traditionele bankieren app doorbreekt. Het SberBank Online Design Team gelooft sterk dat gebruikersemoties (UE) een essentieel onderdeel zijn van alle digitale productontwerpen. Met als doel om bankieren een menselijk gezicht te geven en een sterke band met klanten op te bouwen, heeft het team kleurrijke ansichtkaarten en stickers toegevoegd aan geldtransfers. Voor langdurige transacties zijn er speciale animatieschermen ontworpen om klanten te vermaken terwijl ze wachten. Bovendien heeft de SberBank Online app gepersonaliseerde ontwerpen voor de hoofd- en welkomstschermen, afhankelijk van de locatie van de klant en het tijdstip van de dag.

Wat SberBank Online onderscheidt van andere bankieren apps is dat het gebruikers bijna alle bankproducten van de bank online aanbiedt. Naast de traditionele bankdiensten zijn er ook lifestyle functies zoals chats, verhalen en een catalogus. Het emotionele en empathische ontwerp van de app ondersteunt het idee om te breken met het patroon van een conventionele bankieren app. Uit onderzoek blijkt dat klanten die geldtransfers doen met stickers en ansichtkaarten dit 33% vaker doen en het totale bedrag van de overboekingen 10% groter is. In het jaar dat de personalisatie van SberBank Online werd geïntroduceerd, stond de app in de top 3 van meest gedownloade apps in de App Store in Rusland, na WhatsApp en Instagram.

Het ontwerp van SberBank Online is gerealiseerd met behulp van verschillende technologieën en tools. Illustraties zijn ontworpen met behulp van After Effects CC, Illustrator CC en Adobe Photoshop CC. Voor de interface van de app is Sketch gebruikt. Het emotionele ontwerp van de app is gebouwd met behulp van Swift voor iOS en Kotlin voor Android. Door middel van targeting en geotags worden gepersonaliseerde ontwerpen getoond aan de juiste klanten. De app is compatibel met iOS 10.0 en hoger en Android 10.0 en hoger.

Een van de grootste uitdagingen die het SberBank Online Design Team heeft overwonnen, is het lange laden van de app. Hoewel bankieren apps veel data nodig hebben om te laden, kan het team geen invloed uitoefenen op factoren zoals een trage internetverbinding. Om dit probleem aan te pakken, heeft het team een schattig geanimeerd scherm met blozende wangen toegevoegd in plaats van een wit laadscherm. Dit heeft geleid tot veel positieve reacties van gebruikers en de app heeft nog nooit zoveel 5-sterren beoordelingen ontvangen in de app stores.

De SberBank Online app werd oorspronkelijk gelanceerd in 2012 voor iPhone en Android. De nieuwe versie van de app met personalisatie en emotioneel ontwerp werd gelanceerd in 2019. Het team blijft de klantervaring voortdurend verbeteren door het bestuderen van het gedrag van klanten.

Het ontwerp van SberBank Online is bekroond met de Zilveren A' Design Award in de categorie Mobile Technologies, Applications and Software Design in 2021. Deze prestigieuze award erkent ontwerpen die uitblinken in expertise, innovatie en artistiek vakmanschap. Het ontwerp van SberBank Online wordt geprezen om zijn sterke technische kenmerken en uitstekende artistieke vaardigheden, en wekt positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.

Met SberBank Online hebben klanten toegang tot bijna alle bankproducten van de grootste Russische bank, verpakt in een emotioneel en empathisch ontwerp. Het team achter SberBank Online gelooft dat gebruikersemoties essentieel zijn voor het succes van digitale productontwerpen. Met kleurrijke ansichtkaarten, stickers en animaties zorgt de app voor een unieke en persoonlijke bankervaring.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Sberbank Team
Afbeeldingscredits: Sberbank Team
Projectteamleden: Sberbank Team
Projectnaam: SberBank Online
Projectklant: Sberbank Team


SberBank Online IMG #2
SberBank Online IMG #3
SberBank Online IMG #4
SberBank Online IMG #5
SberBank Online IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp