EasyMed: Revolutionaire App voor Medicijninteracties

AI-gedreven EasyMed App Verhoogt Medicatieveiligheid

De zorgsector verwelkomt EasyMed, een innovatieve mobiele applicatie die het potentieel heeft om de veiligheid van medicijngebruik drastisch te verbeteren.

Wereldwijd worden bijna 500 miljoen ouderen geconfronteerd met significante risico's door polyfarmacie, waarbij de kans op negatieve medicijninteracties met 50% toeneemt bij het gebruik van vijf of meer medicijnen. Daarnaast ervaren zij maandelijks meer dan twee mogelijke interacties tussen medicijnen en voedsel, wat soms leidt tot handicaps en sterfgevallen. Klinisch onderzoek naar alle mogelijke medicijninteracties is echter tijdrovend en middelenintensief. Bovendien kunnen overbelaste medische professionals niet elke patiënt van advies voorzien.

EasyMed onderscheidt zich door een AI-gedreven mobiele applicatie te zijn die gebruikers in staat stelt om snel en nauwkeurig interacties tussen medicijnen en tussen medicijnen en voedsel te identificeren, waardoor mogelijke gevolgen effectief worden geminimaliseerd. Met een indrukwekkende nauwkeurigheid van 93% en een uitgebreide database die 200.000 medicijn-medicijnparen en 330.000 medicijn-voedselparen omvat, is EasyMed een pionier in zijn soort. Extra functionaliteiten zoals medicijnlijstbeheer en toegang tot informatieve artikelen over polyfarmacie zijn toegevoegd om aan een breder scala van gebruikssituaties te voldoen.

Het hart van EasyMed is DeepDDI, een AI-computationeel raamwerk dat de structurele informatie van medicijn-medicijn en medicijn-voedselparen als invoer gebruikt om interactietypen te genereren in voor mensen leesbare zinnen. Geavanceerde AI-technologieën bieden gebruikers toegankelijke functies, waaronder herkenning van medicijnen en voedsel, tekst-naar-spraakfunctionaliteiten en duidelijke uitleg van complex medisch jargon.

Met het gebruik van Figma heeft het ontwerpteam een toegankelijke en inclusieve ervaring voor oudere gebruikers gecreëerd, waarbij ze zich hielden aan bruikbaarheidsheuristieken, de verantwoordelijke AI-principes van Microsoft en principes van leeftijdsvriendelijk ontwerp. Dit komt tot uiting in functies zoals leesbare lettertypen, juist kleurcontrast, kleurenblindvriendelijkheid, eenvoudige interacties en gedetailleerde begeleiding. De app is responsief voor alle schermformaten en universeel toepasbaar voor alle Android- en iOS-telefoons.

De app biedt vijf hoofdfuncties: een alles-in-één startpagina, een medicijninteractiechecker, een voedselinteractiechecker, een persoonlijke medicijnlijst met herinneringen en een sectie om gepersonaliseerde artikelen over polyfarmacie te verkennen. Gebruikers kunnen gemakkelijk interacties controleren, toegang krijgen tot dagelijkse artikelen over polyfarmacie en gepersonaliseerde pilherinneringen ontvangen vanaf de startpagina van EasyMed.

EasyMed is het resultaat van een project dat begon in januari 2023 en voltooid werd in november 2023. Het ontwerpteam bestond uit Yumei Feng als productmanager en productontwerper, Lingshuang Kong als productontwerper en UX-engineer, en Shichao Wang als productontwerper. Het team heeft uitgebreid onderzoek gedaan, inclusief meer dan 50 papers en statistieken, en diepgaande interviews met belanghebbenden om inzicht te krijgen in de percepties van negatieve medicijninteracties. Na het ontwerpen van het hi-fi prototype werd het getest door vijf deelnemers om validatie te verkrijgen en relevante kwesties te identificeren.

Deze ontwerpuitdagingen, waaronder het ontwerpen van AI-producten en het ontwerpen voor toegankelijkheid, hebben het team in staat gesteld om empathie te ontwikkelen voor de problemen die ouderen ondervinden bij het gebruik van technologie. Deze ervaring heeft hen geïnspireerd om in de toekomst te ontwerpen voor andere groepen die speciale aandacht vereisen.

EasyMed heeft de prestigieuze A' Design Award gewonnen, waarbij het ontwerp in 2024 de Bronzen A' Mobiele Technologieën, Applicaties en Software Design Award ontving. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief vindingrijke ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen. Ze worden gewaardeerd voor het incorporeren van best practices in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, en dragen bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Lingshuang Kong,Yumei Feng,Shichao Wang
Afbeeldingscredits: All images and videos are created by EasyMed.
Projectteamleden: Yumei Feng: Product Manager & Product Designer Lingshuang Kong: Product Designer & UX Engineer Shichao Wang: Product Designer
Projectnaam: EasyMed
Projectklant: EasyMed


EasyMed IMG #2
EasyMed IMG #3
EasyMed IMG #4
EasyMed IMG #5
EasyMed IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp