Revolutionaire App Nico: Stoppen met Roken via AI

AI-gedreven Nico App Wint IJzeren A' Design Award

De strijd tegen nicotineverslaving krijgt een innovatieve bondgenoot met de introductie van Nico, een mobiele app die kunstmatige intelligentie inzet om rokers te helpen stoppen.

Ontworpen door Caglar Araz, is Nico een baanbrekend hulpmiddel in de gezondheidstechnologie. Het unieke van Nico ligt in de integratie van AI en gedragswetenschap, waardoor gebruikers een gepersonaliseerde route krijgen aangeboden om te stoppen met roken. De app combineert doelstellingen, nicotine tracking en voorspellende waarschuwingen voor hunkering, ondersteund door een AI-chatbot die adaptieve, 24/7 ondersteuning biedt.

De ontwikkeling van Nico was een zorgvuldig proces waarbij gebruikersgericht ontwerp centraal stond. Araz baseerde de initiële concepten op literatuurstudies over rookstopmethoden, AI-chatbots en gedragspsychologie. Met behulp van Figma werden wireframes en prototypes ontwikkeld, die door middel van gebruikerstests en feedback werden verfijnd. De AI-component maakt gebruik van NLP en machine learning algoritmes voor een responsieve chatbot, waardoor Nico een naadloze samensmelting van datagestuurde inzichten, mensgericht ontwerp en geavanceerde technologie is.

De app, die in mei 2023 in Kopenhagen werd gestart en in juni 2023 werd voltooid, is beschikbaar voor zowel iOS als Android platforms. Nico's interactie is gebaseerd op gesprekken met de chatbot, trackers en functies voor het stellen van doelen. De AI analyseert de input en past de ervaring aan op de individuele behoeften van de gebruiker.

De onderliggende onderzoeken voor Nico omvatten een literatuurstudie naar stopstrategieën, de effectiviteit van AI en gedragspsychologie. Interviews en gebruikerstests met prototypes leverden waardevolle inzichten op. Gebruikers gaven de voorkeur aan gepersonaliseerde, niet-veroordelende ondersteuning, wat de empathische, intelligente en doelgerichte vormgeving van Nico heeft gevormd.

De grootste uitdaging bij het ontwerpen van Nico was het samenvoegen van AI-technologie en gedragsstrategieën in een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke gebruikerservaring. Het was cruciaal om een ervaring te creëren die zou resoneren en gemeenschapsondersteuning zou aanmoedigen, waardoor gebruikers zich gecommitteerd voelen.

Nico is niet alleen een concept voor een AI-gedreven stoppen-met-roken-app, maar ook een belichaming van de potentie van technologie om gezondheidsresultaten te verbeteren. Met functies zoals doelstellingen, nicotine tracking en voorspellende waarschuwingen voor hunkering, stelt Nico gebruikers in staat om de controle over hun stopproces te nemen. De AI-chatbot biedt adaptieve en constante ondersteuning, waardoor gebruikers zich nooit alleen voelen op hun reis naar een rookvrij leven.

Nico's innovatieve aanpak heeft geleid tot de toekenning van de IJzeren A' Design Award in de categorie Mobiele Technologieën, Applicaties en Software Design in 2024. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die professionele en industriële eisen vervullen, en staat bekend om het integreren van industrie beste praktijken en competente technische kenmerken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Caglar Araz
Afbeeldingscredits: Caglar Araz
Projectteamleden: Caglar Araz
Projectnaam: Nicotine Cessation AI
Projectklant: Caglar Araz


Nicotine Cessation AI IMG #2
Nicotine Cessation AI IMG #3
Nicotine Cessation AI IMG #4
Nicotine Cessation AI IMG #5
Nicotine Cessation AI IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp